Gyerekeket raboltak el fegyveresek Kamerunban

Legalább 80-an embert, köztük gyerekeket és nőket raboltak el több határ menti településről Észak-Kamerunban.

Az eddigi információk szerint a Nigériából átszivárgó fegyveresek körülbelül 30 felnőttet és 50 kiskorú gyermeket raboltak el. A gyerekek 10-15 év közöttiek voltak – közölte a kameruni kormány és a hadsereg szóvivője. A kameruniak jelezték, hogy egy közelben állomásozó katonai egységnek sikerült megfékezni a támadók további akcióit, kétórás tűzharcban kiszorította a behatolókat  az ország területéről. A kameruniak szerint a Boko Haram terrorszervezet emberei hajtották végre a rajtütéseket,  több határ menti települést is lerohantak. A hatóságok nagy erőkkel keresik az elrabolt gyerekeket és felnőtteket. Közben a kormány szóvivője elmondta, hogy a támadók legalább három ártatlan civilt megöltek és több mint 80 házat felgyújtottak a térségben.

A kameruni hadsereg  hamarosan ismét offenzívát indít a nigériai lázadók ellen, hogy véglegesen kiszorítsák őket az ország területéről. Közben a szomszédos Csádból útnak indított első katonai kontingens is megérkezett az országba. A csádi katonák jelenleg Marouában állomásoznak és bevetésre várnak. A csádi katonák hatalmas segítséget jelentenek a kameruniak számára, mivel a csádi hadsereg az egyetlen olyan ütőképes erő a térségben, amelynek komoly tapasztalataik vannak a terrorista és lázadó szervezetek elleni hadviselésben. A csádiak Maliban és a Közép-afrikai Köztársaságban is elláttak, illetve ellátnak békefenntartói feladatokat.

Közben a Nyugat-afrikai Gazdasági Közösség (ECOWAS) soros elnöke, John Mahama felszólította a tagországokat és az Afrikai Uniót, hogy állítsanak fel egy külön katonai egységet annak érdekében, hogy sikeresen felvegyék a harcot az egyre nagyobb veszélyt jelentő radikális iszlamista Boko Haram ellen.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez