Kettős csapás a Boko Haramtól Nigerben és Kamerunban

A radikális iszlamista Boko Haram elrabolt egy utasokkal teli buszt Kamerunban és támadást hajtott végre egy börtön ellen Nigerben.

A retteget nigériai lázadók legalább 20-30 embert raboltak el az Észak-Kamerunban, majd megtámadták Kerawát és Kolofatát is – közölte a kameruni hadsereg. Az AFP információi szerint a Boko Haram fegyveresei Koza körzetben térítették el az utasokkal teli buszt, körülbelül 18 km-re a nigériai határtól. A buszon főként civilek utaztak, akik egy helyi piacra akartak eljutni, bevásárolni és portékáikat értékesíteni. Közben a BBC értesülései szerint a nigériai lázadók erőteljes támadást hajtottak végre Kerawa település ellen is, ahol legalább 10 kameruni katonát megöltek. A lázadók ezt követően Kolofata települést is lerohanták, majd kifosztották. Főként élelmiszert és háziállatokat vittek magukkal a lázadók.

A Boko Haram Nigerben is akciózott. Először egy autóba rejtett pokolgépet robbantottak fel Diffában, a vámőrség irodája előtt, majd megtámadtak egy helyi börtönt is. A robbantásos merényletben legalább öt ember életét veszítette és öten súlyosan megsérültek. A börtön elleni támadást azonban sikerült visszaverniük a nigeri katonáknak. A helyi hatóságok jelezték, hogy körülbelül 100 Boko Haram harcost tartanak fogva az ország különböző börtöneiben. Diffában azonban egyetlen egy nigériai lázadó sem tartózkodik biztonsági okokból. Diffa szintén a Nigériai határ közelében található. A nigériai lázadók pedig az eltelt napok során legalább három támadást hajtottak végre a település ellen, de minden egyes próbálkozásukat visszaverték a nigeri erők.

A nigeri hatóságok a Boko Haram fenyegetései miatt szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be Diffában. A településen gyakorlatilag kijárási tilalom van érvényben. A hatóságok a mindenhol úttorlaszokat és ellenőrzőpontokat állítottak fel. Helyi segélymunkások arról számoltak be, hogy több ezer ember hagyta el a várost a Boko Haram megszaporodott támadásai miatt.

A Nigériával szomszédos országok pár napja megállapodtak abban, hogy egy 8500 fős gyorsreagálású hadtestet állítanak fel, hogy hatékonyan felvegyék a harcot a radikális iszlamisták ellen. Nigeriek körülbelül 700 katonával, míg a csádiak 2500-al járulnak hozzá a hadtest felállításához. Közben Nigériában a Boko Haram fenyegetései miatt elhalasztották a választások megtartását. Sokan azonban úgy vélik, hogy a nigériai választások elnapolása sokkal inkább politikai húzás annak érdekében, hogy bebiztosítsák Goodluck Jonathan jelenlegi elnök újjraválasztását. A nigériai belügyminiszter ugyanis jelezte, hogy márciusig leszámolnak a Boko Harammal és ennek érdekében még több katonát küldenek az ország északkeleti régiójába. Egy esetleges katonai siker pedig nagyban megnövelné Goodluck Jonathan elnök népszerűséget, amely jelenleg nem túl magas a lakosság körében.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez