Washington amerikaifutball-csapatát támadják a neve miatt

A fővárosi csapat tulajdonosára már többen is megpróbáltak nyomást gyakorolni, hogy változtassa meg a klub nevét. A névváltoztatás mellett már 50 amerikai szenátor és Barack Obama elnök is kiállt. Ezúttal az NFL- lel szorosan együttműködő Fritz Pollard Alliance (FPA) polgárjogi szervezet szólította fel a klub vezetését, hogy a „rézbőrűek” helyett válasszanak új becenevet a csapatnak.

A szervezet elnöke szerint az utóbbi hónapokban már többször próbálták rávenni a Redskins tulajdonosát, Daniel Snydert, hogy találkozzon a csapatnevet ellenző indiánok képviselőivel. Erre Snyder eddig nem volt hajlandó.
A tulajdonos ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy a nagy múltú washingtoni gárda elnevezése egyáltalán nem rasszista, hanem éppen ellenkezőleg, az indiánok megbecsülését szimbolizálja. Ezt pedig úgy gondolja, az őslakosok által mutatott széleskörű támogatás is alátámasztja.
Az FPA más véleményen van. Szerintük fontos, hogy az NFL az egymás iránti kölcsönös elfogadást és tiszteletet képviselje, ezzel pedig nem összeegyeztethető egy ilyen égbekiáltóan rasszista elnevezés. És ha ezen nem változtatnak, az csak ártani fog a ligának. Kritikájuknak nem véletlenül most adtak hangot. Az Egyesült Államokban ma van a Martin Luther King nap, mely az ismert polgárjogi vezető előtt tisztelegve nemzeti ünnepnek számít.

Fotó: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez