Manipulált labdák miatt indult vizsgálat az NFL-ben

A hétvégén lejátszották az észak-amerikai profi amerikaifutball-liga (NFL) főcsoportdöntőit, így eldőlt melyik két csapat játssza a sportág csúcsmeccsének számító Super Bowl-t a bajnoki címért. Az egyik meccsnek azonban még nem sikerült pontot tenni a végére. A New England Patriots és az Indianapolis Colts mérkőzése, melyet előbbi gárda nyert meg, a szokásosnál laposabb labdák miatt vizsgálat alatt áll.

Az eljárás tárgya meglehetősen blődnek tűnhet. A meccs alatt a Colts egyik játékosa vette észre, hogy valami nincs rendben a labdával, ami hozzá került a játék során. Ezután a szakmai stábból valaki megvizsgálta és megállapította, hogy a játékszer túl laposnak tűnik. A hír eljutott a Colts szakmai igazgatójához, aki jelezte a furcsaságot az NFL felé, az ügy pedig hamar kiszivárgott. Először természetesen egy Indianapolis-i rádió számolt be róla.

A labda mérete és nehézsége befolyásoló tényező lehet a dobásoknál és az elkapásoknál is. Bár azt nehéz elképzelni, hogy a 45-7-re végződő meccset döntően befolyásolta volna, az NFL nem akar semmilyen módon elfogultnak tűnni, ezért hivatalosan is elkezdett foglalkozni az üggyel. A Patriots edzője kijelentette, hogy nem érti az egész tortúrát, de csapata mindenben a vizsgálat rendelkezésére áll és teljes mértékben együtt fognak működni a ligával. Játékosai már nem voltak ennyire diplomatikusak: az irányító Tom Brady egy rádióinterjúban elnevette magát, amikor a laposabb labdáról kérdezték, mert elmondása szerint egyszerűen nem tudja komolyan venni az ügyet.

Szakértők a helyzet megvilágítása érdekében elmondták, hogy az összecsapás előtt a bírók személyesen ellenőrzik a meccslabdákat. Ezt követően azokon semmilyen módon nem lehet változtatni. Viszont a körülményektől függően bármikor előfordulhat, hogy egy labdából levegő szökik ki a mérkőzés alatt. Ha esetleg mégis felelősnek találják a New England-i együttest, a várható büntetésük pénzbírság lehet.

Fotó:Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez