Egyre több ázsiai befektető Oroszországban

Ahogy fokozatosan kivonul az európai és a nyugati tőke Oroszországból, úgy folyik be helyére az ázsiai és a közel-keleti. Legalábbis az ingatlanpiacon ez a trend.

Gyakorlatilag a semmiből bukkantak elő azok az ázsiai és közel-keleti befektetők, akik az orosz kereskedelmi ingatlanpiac tíz százalékát szerezték meg tavaly – derül ki a Cushman & Wakefield tanácsadócég legújabb felméréséből. A teljes képhez ráadásul azt is tudni kell, hogy még 2013-ban egyetlen ingatlanberuházási szerződést sem írtak alá ázsiai partnerek.

Akkor léptek be ennyire sikeresen az orosz piacra, amikor az európai tőke befagyott a lassuló gazdasági növekedés és az ukrán válság kapcsán bevezetett nyugati szankciók miatt. Míg 2013-ban az európaiak a kereskedelmi ingatlanpiac 29 százalékát uralták, tavaly már csak 9-et.

Ugyanakkor az orosz befektetések is erősen visszaestek. Míg 2012-ben összesen 8,8, 2013-ban 8,1, tavaly csupán 4,2 milliárd dollárt invesztáltak az oroszországi kereskedelmi ingatlanokba. A már említett tanácsadó cég további csökkenést jósol, szerintük az idén akár 2,5 milliárd dollárig is eshet a befektetések összértéke.

Irina Usakova, a Cushman & Wakefield munkatársa ezt a rubel gyengülésével is magyarázta a The Moscow Times cikkében. Mivel a tavaly a dollárral szemben jó 40 százalékot eső rubel várhatóan az idén is nagyon ingatag lesz és más valuták használata igen rizikós, szerinte a rubel-alapú és a készpénzes projekteknek van nagyobb esélyük a megvalósulásra.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez