Elrabolták a Caritas egyik francia munkatársnőjét a Közép-afrikai Köztársaságban

A 67 éves francia nőt keresztény milicisták fogták el, és túszként tartják fogva. A milicisták vezérét vasárnap kapták el, a Caritas munkatársnőjét vele akarják kicserélni.

Andjilo a keresztény milíciafőnök neve, akit letartóztattak a francia csapatok a Közép-afrikai Köztársaságban, ahol évek óta polgárháború dúl a keresztény többség és a muzulmán kisebbség között. Francia csapatok és más afrikai államokból érkezett katonák próbálnak rendet teremteni a vallási és törzsi alapon megosztott országban – kevés sikerrel.

Bozótvágó késekkel gyilkolják egymást a keresztény és a muzulmán törzsek felfegyverzett milíciái, melyek a nőket és a gyerekeket sem kímélik. Sok milícia gyerekkatonákat toboroz erőszakkal. Így előfordul, hogy gyerekek gyilkolnak meg gyerekeket a vallás nevében a Közép-afrikai Köztársaságban. Mind a katolikus egyház feje, mind pedig a muzulmán közösség vezetője elítélte az erőszakot, és megbékélésre szólított fel – mérsékelt sikerrel.

A 67 éves francia nő egyes hírek szerint a Caritas, mások szerint egy másik nemzetközi segélyszervezet munkatársnője volt a Közép-afrikai Köztársaságban. Az ötmilliós ország, amely a múltban is koldusszegény volt, a polgárháború eredményeképp még jobban visszaesett. Több, mint 800 ezer ember kényszerült arra, hogy elhagyja a lakhelyét. Az emberrablások mindennaposak: néhány milícia kifejezetten erre szakosodott, vagyis ebből él. Most a túszejtésnek állítólag más célja is van: a keresztény milicisták, akik elrabolták a francia nőt, így akarják kiszabadítani a főnöküket, akit vasárnap csuktak börtönbe a Közép-afrikai Köztársaságban.

(Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez