Al-Kaida per New Yorkban – megvakult áldozat a Kilimandzsáró csúcsán

213 ember halt meg Nairobiban, amikor 300 kiló robbanóanyag lerombolta az amerikai nagykövetség egy részét Kenya fővárosában. Az eset 1998-ban történt, hat tettes már ül az Egyesült Államokban, a hetedik perére most kerül sor New Yorkban.

Khalid Al Fawwaz Oszama bin Laden bizalmi embere volt: mindketten Szaúd-Arábiában születtek, és egy időben csatlakoztak az al-Kaidához. Khalid Al Fawwaz szerzett műholdas telefont az al-Kaida vezérének, aki ezen keresztül irányította az 1998-as terrorakciókat Afrikában, és később a 2001. szeptember 11-i támadásokat az Egyesült Államok  területén. 1998-ban még nemigen vette senki komolyan Oszama bin Ladent a CIA-ban – nyilatkozta a szervezet egyik akkori munkatársa, aki Bahreinben szolgált a kérdéses időben. Pedig az afrikai merényletek a szeptember 11-i nagy Amerika-ellenes támadás főpróbái voltak.

Nairobival egy időben Dar-esz-Szalamban, Tanzánia fővárosában is hasonló merényletet követett el az al-Kaida. Ott “csak” 11-en haltak meg, de nagyon sokan megsebesültek. Egyikük, aki korábban motorokkal kereskedett, megvakult. De nem adta fel. Átképezte magát: idegenvezető lett. Sőt hegymászó is: ő volt az első vak a világon, aki megmászta a Kilimandzsáró Uhuru csúcsát!

A mostani, New York-i perben az ügyész nem kér halálbüntetést a terroristára, aki fontos háttérembere volt az al-Kaidának Észak-Afrikában a kérdéses időben. Khalid Al Fawwazt a merénylet után hamar el is kapták Nagy-Britanniában, de ott 14 éven át küzdött azért, hogy ne adják ki Amerikának. Végül Abu Hamzával, a fanatikus iszlamista prédikátorral együtt mégiscsak kiadták. Abu Hamzát nemrég életfogytig tartó börtönre ítélte a bíróság az Egyesült Államokban. Valószínűleg hasonló büntetés vár Khalid Al Fawwazra is, aki ártatlannak vallotta magát. Így csatlakozhat ahhoz a hat al-Kaida terroristához, aki az életfogytig tartó börtönbüntetését tölti coloradói börtönében, mert gyilkos merényleteket szervezett az USA nagykövetségei ellen Kenyában és Tanzániában.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez