Élve temeti el az állatokat a szibériai hó

Elhullhat a szibériai állatok 90 százaléka az idei hatalmas hóban – figyelmeztetnek a Természetvédelmi Világalap (WWF) oroszországi szakemberei.

Több mint egy méter magas hó takarja az Orosz Távol-Kelet egyes részeit, akadályozva ezzel számtalan állatot a mozgásban és az élelemszerzésben. A természetvédők már jelentették fiatalabb példányok pusztulását, és azonnali lépéseket követelnek a hatóságoktól, nehogy megismétlődjön az 1980-as évek végén történt katasztrófa.

“Emlékszem hasonló télre a 80-as évekből, amikor annyira mély volt a hó, hogy elveszítettük a patások 80-90 százalékát. A megfigyelő csapatban dolgoztam és borzalmas volt. Az Amba és Bikin folyó közötti völgy olyan volt, mint egy hatalmas temető. Szinte az összes őz, vaddisznó és szibériai szarvas elhullott” – mesélte Pavel Fomenko, a WWF amuri irodájának koordinátora a The Siberian Times mai cikkében.

Arra is figyelmeztetett, hogy az állatok elpusztulásával még közel sem ért véget a tragédia. A következő télen ugyanis élelem nélkül maradtak a tigrisek, akik jobb híján a falusi kutyákra és tehenekre kezdtek vadászni. Hivatalos adatok szerint abban az évben több mint 30 tigrist öltek meg.

A helyzet komolyságát mutatja, hogy decemberben két hónapnyi mennyiségű hó hullott a térségben. A most egyméteres takaró már háromszor mélyebb a biztonságosnál, ami őzeknél 30, szarvasoknál 45, jávorszarvasoknál pedig 70 cm.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez