Hó alatt a Közel-Kelet

Isztambulban csaknem 30 éves rekordok dőltek meg: a török nagyvárosnak volt olyan kerülete, ahol 75 centis volt tegnap a hó. Libanonban a harmadik hóvihar miatt két napra bezárták a hegyi területek iskoláit. Izraelben esküvők maradtak el az ítéletidő miatt. A Közel-Kelet több részén teljes erőből tombol a tél.

Isztambulban 1987 óta nem hullott annyi hó, mint tegnap: a Çatalca kerületet 75 centis hótakaró borította, de a város beljebb eső részein, így Beşiktaşban, Şişliben vagy Kadıköy-ben is 20-32 centit mértek – írja a Hürriyet Daily, Az önkormányzat 18 és fél ezer tonna sót szórt az utakra, de sok helyen nem sikerült felolvasztani a jégpáncélt, sok volt a baleset a török nagyvárosban, ahol sok helyen megbénította az életet az időjárás.

TURKEY-WHEATHER-SNOW-STORM

 

Libanonban az oktatási miniszter bezáratta mára és holnapra az ezer méter feletti települések iskoláit. A bejrúti Daily Star szerint 900 méter fölött havazott, és óránként 90 kilométeres széllökések is nehezítik a helyzetet. Libanon északi részén leállt az áramszolgáltatás is.

A sarkvidéki hideg lesz ma még az úr Jordániában is, ahol a Jordan Times szerint estig még sok hóra számítanak. A kemény idő leginkább a menekülttáborok lakóit sújtja.

Izraelben tegnap késő délutánra jelezték a hóvihart: Jeruzsálemben volt olyan esküvő, amit éppen ezért előre hoztak, délre. A vendégeket az utolsó pillanatban tudták értesíteni, és terepjárókat helyeztek készenlétbe, ha valaki elakadna útközben. Egyébként mindezek után több vendég érkezett, mint amennyit vártak. De volt olyan esküvő is Izraelben, amit el kellett halasztani a rendkívüli időjárás miatt – írja a Jerusalem Online.

Fotó: Europress/AFP

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez