Súlyos válság az iraki mezőgazdaságban

Az iraki lakosság harmada a mezőgazdaságban dolgozik, ami azt jelenti, hogy körülbelül 11 millió iraki foglalkozik állattenyésztéssel és földműveléssel. Azonban az Iszlám Állam nevű terrorista csoport miatt sok farmer elmenekült a lakóhelyéről és a terrorista szervezet nem nagyon gondoskodik az esetleges élelmiszer utánpótlásról. Ráadásul a harcok Irak legfontosabb mezőgazdasági területeit érintik: Bagdad szerint negyven százalékkal csökkent az agrárszektor termelése.

„ A tervünk, hogy teljesen önállósodjunk és egy új élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos stratégiát alakítsunk ki az év végére. Az ISIS a legfontosabb városainkat és területeinket tartja megszállás alatt” – nyilatkozta Gázi al-Abbúdi mezőgazdasági miniszter az al-Hayat iraki lapnak. Szerinte Bagdad nagyon jól úton halad, hogy mezőgazdasági szempontból stabil állam legyen, és akár az egyik legfontosabb élelmiszer-exportáló országgá váljon a térségben. 2003 óta főleg a kukorica, az árpa és búza termesztésére összpontosítottak, de például a gyümölcs és a zöldségfélék területén is hatvanszázalékos növekedést sikerült produkálni. Állattenyésztésben már lassabban haladtak, mivel itt a kereslet ötvenkét százalékát tudták kielégíteni a hazai farmerek és inkább az importra hagyatkoztak.

Növekedett a megművelhető területek nagysága is: 24 millió holdnyi terület állt rendelkezésre, és ha nem kezdett volna terjeszkedésbe az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet, akkor 2015 végére újabb 10 millió holddal nagyobb területet vontak volna művelés alá . Bagdad ezekre a projektekre 2 milliárd dollárnyi kölcsönt vett fel,  sikerült egy-két nagyobb nemzetközi vállalattal is szerződést kötnie. Irakban 2013 végén vette kezdetét egy „mezőgazdasági boom”, hirtelen megnőtt a farmerek száma, mivel sokan a városokból a munkanélküliség és a rossz biztonsági helyzet elől a falvakba menekültek.

Azonban a „kalifátus” felbukkanása mindent megváltoztatott. Iraki kormányzati forrásokra hivatkozva az al-Hayat rámutatott arra ,hogy az iraki gabonafélék nagy része olyan tartományokból származik, amelyeket most részben vagy egészben megszálltak a terroristák: Ninive,Kirkuk, Diyala. Moszul például Irak egyik legfontosabb állattenyésztő központja volt. Bagdad szerint a nyári offenzíva előtt 15 000 bivalyt, 1,25 millió birkát, 114 000 kecskét, 12 000 tevét és 80 000 marhát tartottak számon az észak-iraki városban és annak környékén.

A legrosszabb, hogyha ezeket a termőföldeket nem gondozzák vagy ápolják rendesen, akkor áldozatul esnek a kiszáradásnak és sivatagosodásnak, márpedig a dzsihadistáktól nem várható el ilyen fokú előrelátás, ők ugyanis nem kapálgatnak, hanem általában rablógazdasággal szerzik meg, amire szükségük van. A terroristák alkalmatlanságát bizonyítja, hogy helyi beszámolók szerint felgyújtották a moszuli és a többi városban található földművelésügyi irodát, nem egy agrár szakembert végeztek ki, vagy egyszerűen megsemmisítették a terményeket.

Ráadásul nagyon sok farmer inkább elmenekült az ISIS elől, de a kormányerők uralta területeken nem hajlandóak mezőgazdasággal foglalkozni, inkább a városokban próbálnak megélni alkalmi munkákból. A Salahuddin-tartományban körülbelül a lakosság 60 százaléka foglalkozott mezőgazdasággal, itt találhatóak Irak legjobb termőföldjei. Ez a tartomány volt az arab ország egyik éléskamrája: 4,5 millió tonnányi gabonafélét termesztettek itt. Azonban a tavaly szeptember óta tartó harcok miatt szinte leállt minden tevékenység és majdnem egymillió holdnyi termőterület ment tönkre.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez