Mesterséges intelligencia keresi a betegségek okait

Kanadai biológusok és orvosok a mesterséges intelligenciát hívják segítségül az embert fenyegető komoly betegségek kialakulásának megfejtéséhez. Az úgynevezett genóm egy szervezet teljes örökítő információját jelenti, amely a DNS-ben van kódolva. Az ember genomját a tudósok már 2003-ban teljes egészében feltérképezték. Akkor hatalmas áttörést vártak ettől a betegségek titkainak megfejtésében, ám ez elmaradt. Még mindig ismeretlenek azok a kombinációk, amik az autizmust, rákot és egyéb nagyon komoly betegségeket okozzák.

Most egy olyan számítógépes program megírásába kezdtek bele kanadai tudósok, ami a mesterséges intelligencia segítségével próbálja felderíteni azokat a „betűhibás” eseteket, amelyek felelősek a betegségekért. Ilyen kombinációk gyakorlatilag megszámlálhatatlan mennyiségben fordulnak elő. Brendan Frey, Canadian Institute for Advanced Research professzora vezeti a kutatásokat.

A kutatók figyelme ebben a vizsgálatban az úgynevezett exonokra irányul az elképzeléseik szerint. Ugyanis a DNS ezen szakaszán fellelhető génmódosulások egyértelműen felelősek a betegségek kialakulásáért. A program fejlesztése arra irányul, hogy képes legyen felismerni a DNS-ben azokat a területeket, ahol a változás bekövetkezése a legvalószínűbb. A tanulási folyamat alatt rengeteg, már bizonyítottan hibás területet vittek be a programba, hogy ezáltal összehasonlítási alapja legyen, és képes legyen az önálló működésre, felismerésre. A kulcsa, hogy olyan közös vonásokat, jellegzetességeket, törvényszerűségeket keressen, amiből helyes következtetéseket képes levonni. Gyakorlatilag egy használható adatbázis építése az egyik célja a programnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez