Elefántvadászat 20 ezer dollárért

Kilőhet egy elefántot Kamerunban 20 ezer dollárért!- hirdette meg ajánlatát a Dallas Safari Club az USA-ban. Aztán a felháborodás hatására gyorsan vissza is vonta az ajánlatot, de leopárd, óriás jávorszarvas vagy barna medve kilövése továbbra is lehetséges a texasi Safari Club listája szerint.

Kamerun visszavonta az ajánlatát, ezért elefántot idén nem hirdetünk- magyarázta a bizonyítványt a Safari Club főnöke Dallasban. De rögtön felhívta a figyelmet arra, hogy a többi ajánlat áll. Eszerint például Mozambikban leopárdot lehet lőni 26 ezer dollárért. A Safari Club tudatja azt is a vadászokkal, hogy hány nap áll rendelkezésükre az állatok kilövésére. Kamerunban 12 napot adtak egy elefánt kilövésére, Mozambikban 14 nap jut egy leopárdra. A vadásztrófeát nem hozhatja el a vadász. Illetve Afrikából talán elhozhatja, de az Egyesült Államokba nem engedik be! Ugyanez a helyzet az óriás jávorszarvassal, melyet 39 ezer dollárért lehet lepuffantani Kamerunban. Barna medvét Kanadában lehet kilőni- ennek ára potom 8500 dollár…
Hogy van ez?- kérdik az állatvédők az egész világon

Miután a Dallas Safari Club meghirdette az elefántvadászatot 20 ezer dollárért percek alatt több mint százezren tiltakoztak az interneten! Kamerunnak is magyarázkodnia kellett: ők arra hivatkoznak, hogy az állatok védelmére gyűjtik így a pénzt. Azt állítják, hogy a vadászatból befolyó összegeket a többi védett állat védelmére fordítják! Ez nem abszurd állítás hiszen a vad védelem hálózata igencsak elavult miközben az orvvadászok a legkorszerűbb technikával pusztítják az értékes vadállományt egész Afrikában. A megrendelők általában gazdag kínaiak és vietnamiak. Az orvvadászok minden 15 percben kilőnek egy elefántot Afrikában! Száz éve még mintegy 10 millió elefánt kóborolt Afrikában ahol most alig félmillió van.
Az elefántcsont kereskedelmet az ENSZ szigorúan tiltja, de a feketepiac virágzik, mert Ázsiában csodálatos varázserőt tulajdonítanak az elefánt agyarnak vagy a rinocérosz szarvának. A hagyomány szerint az abból őrölt por sok betegséget gyógyít az impotenciától kezdve a rákig. Arról nem is beszélve, hogy Kínában fehér aranynak nevezik az elefántcsontot, mely pénz befektetésnek sem utolsó! Az elefántok jövője tehát ugyancsak bizonytalan a fekete kontinensen még akkor is, ha egy elefánt most meg is menekült Kamerunban, mert a nemzetközi tiltakozás hatására visszavonták a kilövési engedélyt, mely 20 ezer dollárért lehetővé tette volna az elefánt vadászatot Kamerunban.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez