Saját miniszterelnöke ellen fordulhat az ausztrál vezetés

„Az elért eredményeim alapján ítéljenek meg” – mondta Abbott. Ezután elkezdte sorolni, milyen intézkedéseket sikerült megvalósítania kevesebb, mint másfél év alatt. A bomlasztással pedig az ellenzéki Munkáspártot vádolta meg. Szerinte pontosan az ő kormányuk volt képtelen kezelni a problémákat, miközben milliárdokat pazarolt el és veszélybe sodorta a szomszédos országokkal való jó kapcsolatot.

Abbott szerint az egyetlen probléma a szenátussal van, ahol nincs abszolút többségük, és több esetben is képtelenek voltak az ellenzéki törvényhozókkal kompromisszumot kötni. Ez valóban negatív fényt vet a kormányra, így a miniszterelnökre is. Az ABC azonban alaposan utánajárt a koalíció felső köreiben uralkodó légkörnek, és országszerte számos képviselőt és szenátort megkérdezett: mit gondolnak a vezetésről. A vélemények megoszlanak, de általánosságban véve eléggé gyászos a hangulat. Ami aggodalomra ad okot, hogy a hírek szerint bizonyos területeken még a leghűségesebb miniszterei is a kormányfő ellen fordultak.

Hasonló bizalmatlanság kormányon lévő pártvezetővel szemben eddig a Munkáspártra volt jellemző. Ők legutóbbi ciklusuk alatt le is cserélték miniszterelnöküket, utána viszont elvesztették a választásokat. Abbott mellett szól, hogy a mostani vezetés valószínűleg tanult ebből a hibából. Ennek ellenére muszáj lesz változtatnia, ha nem akar túl gyorsan kegyvesztetté válni.

Fotó: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez