Mészárlás a moziban: elkezdődött Joker pere

“Én vagyok Batman ellenfele, Joker” – mondta James Holmes letartóztatása során Colorado államban, ahol 2012-ben tüzet nyitott egy moziban, és megölt 12 embert, 58-at pedig megsebesített.

Batman – The Dark Knight Rises (A sötét lovag – Felemelkedés) című filmet vetítették Aurorában, egy békés kisvárosban Colorado államban. Egyszer csak felugrott egy feketébe öltözött fiatalember, aki először könnygázt fecskendezett a szomszédaira, majd három fegyverből tüzet nyitott. 12-en meghaltak és 58-an megsebesültek. Mindez még 2012 nyarán történt, de a per most kezdődik el az esküdtszék kiválasztásával Colorado államban, ahol 1975-ben visszaállították a halálbüntetést. Minden valószínűség szerint ezt fogja javasolni az ügyész a perben, melyet óriási figyelem kísér az Egyesült Államokban.

Sokan felvetik a filmkészítők felelősségét, hiszen a most 27 éves James Holmes teljesen a mozi hatása alá került. A szülők levelet írtak a bíróságnak, melyben kifejtik: a fiúk nem szörnyeteg, hanem elmebeteg, akit a Batman befolyásol. James Holmes valóban azóta is furcsán viselkedik: haját rendszeresen narancsszínűre festi, és gyakran a falba veri a fejét.

“Csak megjátssza az elmebeteget” – állítja az ügyészség, amely arra mutat rá, hogy James Holmes pszichiáter akart lenni, és ilyen tanulmányokat folytatott az orvosi egyetemen. Ugyanakkor viszont a merényletre alaposan felkészült: golyóálló mellényt vett fel, sisakot és maszkot viselt a moziban. Lakásában házi készítésű bombákat találtak. Az egész akcióról levelet írt pszichiáterprofesszorának, de az csak késve olvasta el a figyelmeztető sorokat.

Milyen ítélet vár Jokerre,  aki végül is megölt 12 ártatlan embert? Ha elmebetegnek nyilvánítják, akkor börtönpszichiátria kezelés lesz a sorsa. Innen akkor bocsátható el, ha azt a szakértők bizottsága engedélyezi. Ha az ügyészség álláspontját fogadja el az esküdtszék, akkor halálbüntetés várható. Elvileg tehát kivégezhetik Jokert, aki mészárlást hajtott végre a moziban. De vajon miért tette? Ez nyugtalanítja a legjobban az amerikai közvéleményt, hiszen James Holmes meglehetősen átlagos fiatalember volt.

Kivégzik-e, ha bűnösnek találják és halálra ítélik? Ez egyáltalán nem biztos: Colorado államban ugyan érvényben van a halálbüntetés, de a legutóbbi negyven évben eddig csak egyetlen egyszer követte azt kivégzés. Joker tehát reménykedhet abban, hogy megússza, és a börtönben továbbra is nézheti majd a Batman filmeket, melyek 12 ember megölésére indították Coloradóban, az Egyesült Államokban.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez