Netanjahu Amerikába megy, a Fehér Házat utólag tájékoztatták

John Boehner házelnök meghívására februárban Washingtonba utazik Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és beszédet mond a Kongresszus előtt. A dolog pikantériája, hogy a megszokott protokollt figyelmen kívül hagyva a Fehér Házat nem tájékoztatták előre a hivatalos látogatásról.

John Boehner szerdán jelentette be, hogy az izraeli kormányfő tiszteletét teszi a Kongresszus épületében. Az Egyesült Államok külpolitikája szempontjából ez nagyobb jelentőséggel bír, mint az elnök által kedden megtartott évértékelő beszéd. A republikánusok szerint a beszéd tartalmából jól látszott, hogy Obama nem lép fel elég határozottan a nemzetközi színtéren. A házelnök lépése pedig jól mutatja, hogy a republikánus többségű Kongresszus a belügyek mellett a külpolitika terén sem fog kesztyűs kézzel bánni az elnökkel.

Ennek ellenére a házelnök tagadta, hogy a meghívással szándékosan bosszantani akarná a kormányt. Szerinte az Egyesült Államokat fenyegető veszélyeket az elnök egyszerűen figyelmen kívül hagyja, ezért nekik kötelességük ezekre felhívni a figyelmet. Boehner a Közel-Keletet emelte ki, azon belül pedig az iszlám szélsőségeseket és Iránt. Netanjahu valószínűleg ugyanezeket a fenyegetéseket fogja hangsúlyozni, melyekről neki is az az álláspontja, hogy az elnök nem veszi őket elég komolyan. Most őt megkerülve közvetlenül a törvényhozókhoz szólhat.

Netanjahu látogatásának híre hideg zuhanyként érte a Fehér Házat, csak közvetlenül a bejelentés előtt kaptak róla tájékoztatást. Josh Earnest szóvivő szerint ez teljes mértékben szembemegy a hivatalos eljárással. „Az általános protokoll azt kívánja meg, hogy egy ország vezetője a másik ország vezetőjével veszi fel a kapcsolatot, ha az országába látogat” – mondta Earnest. Itt nyilvánvalóan nem ez történt. Egyelőre tehát még hivatalos találkozó sincs tervbe véve Obama és Netanjahu között, ami ha így marad, valóban példa nélküli lenne.

Az izraeli miniszterelnök látogatása újabb fejezete a régóta húzódó vitának Obama külpolitikai fellépésről, melynek központi kérdése: bölcs-e, vagy gyenge?

Fotó:Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez