Megfosztottak francia állampolgárságától egy francia-marokkói terroristát

Az alkotmánybíróság jóváhagyta azt a korábban meghozott bírósági döntést, amely elvette Ahmed Sahnouni francia állampolgárságát. A Marokkóban született, 45 éves férfi hétéves börtönbüntetését tölti, melyet terrorizmus miatt kapott még tavaly.

A francia bíróság úgy döntött: mellékbüntetésként megfosztja a kettős állampolgárságú terroristát francia állampolgárságától. A terrorista ügyvédje az Alkotmánybírósághoz fordult, mert szerinte ez ellenkezik a jogegyenlőség elvével. Ha ugyanis védence nem őrizte volna meg marokkói állampolgárságát, akkor nem lehetne megfosztani a franciától. Miért nem? Mert Franciaországot nemzetközi szerződések kötelezik arra, hogy nem teremthet hontalan polgárokat, vagyis ha valakinek csak francia állampolgársága van, akkor attól nem lehet megfosztani. bármilyen bűntényt is követett el.

Kicsoda Ahmed Sahnaouni? 1970-ben Marokkóban, Casablanca városában született. 2003-ban szerezte meg a francia állampolgárságot, melytől most megfosztották. Tavaly ugyanis hétéves börtönbüntetésre ítélte őt a francia bíróság terrorizmus miatt. Az alkotmánybíróság érvelése szerint a terrorizmus olyan bűntény, melyet az egész nemzet ellen követnek el. Következésképpen a terrorista önmagát zárja ki a nemzetből azáltal, hogy merényleteket tervez vagy hajt végre Franciaországban.

A párizsi merényletek után felerősödött a vita Franciaországban arról, hogy meg lehet-e fosztani az állampolgárságától azt a terroristát, aki nyilvánvalóan a francia nemzeti értékrend lerombolására törekszik, dzsihádot vagyis szent háborút folytat ellene. Ez a belpolitikai vitákon túl nemzetközi jogi problémákat is felvet: az afrikai vagy közel-keleti országok ugyanis egyáltalán nem égnek attól a vágytól, hogy visszafogadják azokat a réges-régen emigrált polgáraikat, akik időközben állampolgárságot szereztek Franciaországban vagy más európai államban, és utána a terrorizmus útjára tértek.

Az alkotmánybíróság döntését kommentálva francia jogi szakértők hangsúlyozzák, hogy egyedi esetről van szó: a szóban forgó terrorista ugyanis kettős állampolgár volt. A terroristák többsége viszont csak francia állampolgár: a párizsi merényleteket elkövető mind a három iszlamista ebbe a kategóriába tartozott. Azokkal az európai állampolgárságú iszlamista terroristákkal, akik a Közel-Keletről térnek haza, hogy aztán esetleg merényleteket kövessenek el, egyetlen állam terrorelhárító szolgálata sem nagyon tud mit kezdeni, mert senki sem akarja befogadni őket. Így valószínűleg egyedi marad a francia alkotmánybíróság döntése, mely megfosztja francia állampolgárságától azt a francia-marokkói kettős állampolgárságú férfit, akit tavaly hét év börtönre ítéltek terrorizmusért Franciaországban.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez