Ahol szó szerint belehalnak a munkába

A halál nem foglalkozási ártalom. Legalábbis ennek így kéne lennie. Japánban azonban nem először hallanak arról, hogy egyesek szó szerint halálra dolgozzák magukat. A dolog most addig fajult, hogy a túlhajszolt dolgozók szót emeltek.

2013-ban a japán dolgozók fele annyi szabadnapot vettek ki, mint ami megilleti őket. Pedig az egy évben kivehető napok száma egyébként sem sok. Az előírások nem sokat segítenek. Az alkalmazottak rutinszerűen 100 órát túlóráznak havonta, gyakran fizetés nélkül.

A japán munkások egy évben legfeljebb 20 nap fizetett szabadságot kaphatnak, azonban a vállalatok hallani sem akarnak arról, hogy fizetett szabadságra menjen bárki is. Egy új törvény szerint viszont – amit minden valószínűség szerint a héten vezetnek be – kötelező lesz a munkaadóknak fizetett szabadságra küldeni őket. Ezt érték el azok, akik nem nézik tétlenül az ingyen túlórát, és a haláleseteket.

Japánban nem lehet egy munkahelyen nemet mondani, nem lehet kevesebbet dolgozni, mint más. Nem lehet elmenni azok előtt a munkából, akik rangban, vagy korban felettük állnak. Akkor a legjobb egy dolgozó, ha ő megy el utoljára. Hogy ki túlórázik többet, az egy verseny, amit a munkaadók el is várnák.

A törvény valószínűleg kulturális változást hoz Japánban, ahol a kemény munka és a hűség megakadályozza őket abban, hogy szabadságuk ideje alatt másokat terheljenek plusz munkával. Amit kapsz vissza kell adni, ezért ők inkább halálra dolgozzák magukat, minthogy hátráltassák a vállalat eredményeit.

Az új törvény talán segít a fiataloknak megtalálni a magánélet és a munka közötti  egészséges egyensúlyt. Reméljük.

Fotó:Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez