Átfogó támadást indított a Boko Haram Nigériában

Több frontos támadást indítottak a radikális iszlamista Boko Haram harcosai Északkelet-Nigériában. A fegyveresek megtámadták a hatalmas stratégiai jelentőséggel bíró Maidugurit, amely Borno állam fővárosa és sikerült elfoglalniuk Monguno települést, ahol komoly pusztítást végeztek.

A Boko Haram harcosai szinte mindent bevetettek a harcokban. Szemtanúk megerősítették a hadsereg állítását, amely szerint a lázadók nehézfegyverekkel lőtték Maidugurit és többször is megrohamozták a várost. A nigériai hadsereg katonáinak és helyi fegyvereseknek azonban sikerült visszaverniük a támadásokat. A nigériai légierő vadászgépei pedig többször is légicsapást hajtottak végre a lázadók ellen. A leghevesebb harcok a város közvetlen közelében folytak, ahol közel 10 ezer ember él – jelentette a BBC. Közben a Reuters azt közölte, hogy több órás heves fegyveres összecsapások dúltak a város mellett található reptér közelében is, amit főként katonai célokra használnak. A katonáknak itt is sikerült visszaverniük a Boko Haram harcosait. A városban jelenleg kijárási tilalom van érvényben és minden üzlet, bolt, iskola és bank zárva van.

Közben a Boko Haram Monguno települést is megtámadta, amely 140 km-re található Maiduguritól. A nigériai hadsereg katonái azonban itt nem tudtak ellenállni, mert a lázadók többszörös túlerőben voltak. Egy helyi újságíró a BBC-nek azt mondta, hogy a lázadók gyorsan felőrölték a hadsereg ellenállását, ezért a katonák feladták a település védelmét. A lázadók ezt követően fosztogatásba és gyújtogatásba kezdtek. Monguno jelenleg a Boko Haram ellenőrzése alatt áll.

Komoly harcok voltak még Adamawa államban is, ahol a radikális iszlamisták legalább hat falut rohantak le. A lázadók több tucat házat és otthont fosztattak ki, majd gyújtottak fel. Ártatlan civileket végzetek ki, akinek egyszerűen csak elvágták a torkukat. Emellett fiatal lányokat és nőket ejtettek foglyul, illetve kisgyerekeket hurcoltak el magukkal a fegyveresek – mondta Adam Kamale Adamawa állam képviselője.

Halálos áldozatokról és sérültekről még nem érkeztek pontos információk. Helyiek és katonák azonban az AP hírügynökségnek azt mondták, hogy több mint 200 ember veszítette életét, köztük civilek, katonák és helyi fegyveresek. A nigériai kormány azonban ezt nem erősítette meg és a halálos áldozatok számáról szem adott ki információkat.

A mostani támadásokat akkor hajtották végre a lázadók, amikor John Kerry amerikai külügyminiszter hivatalos látogatást tett az ország kereskedelmi és gazdasági központjának számító Lagosban. Az amerikai politikus felhívta a figyelmet arra, hogy Nigériában február 14-én sorsdöntő választásokat tartanak és külön kiemelte a voksolás békés és zökkenőmentes lebonyolításának fontosságát. Az amerikai külügyminiszter jelezte, hogy Washington folyamatosan figyelemmel kíséri majd az eseményeket és a rendbontókat örökre kitiltják az Amerikai Egyesült Államokból.

Kerry a látogatása során találkozott Goodluck Jonathan elnökkel és Muhammad Buhari volt elnökjelölttel, az ország egykori diktátorával is, akik ígéretet tettek arra, hogy mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a történelmi jelentőségű választásokat a nemzetközi normák szerint, békésen és tisztességen úton bonyolítsák le. Politikai elemzők szerint mindeni dők egyik legszorosabb küzdelme várható február 14-én. Goodluck Jonathan elnöknek pedig nagyon össze kell szedni magát, mivel az ország északkeleti részén dúló lázadás miatt rendkívül sokat romlott a népszerűsége.

Az amerikai külügyminiszter külön hangsúlyozta, hogy Washington kész segítséget nyújtani a Boko Haram ellen, hogy a választásokat a lehető legnagyobb biztonságban és nyugalomban lehessen megtartani országszerte.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez