Több farkas, kevesebb medve Oroszországban

Nemcsak az emberek, de a vadállatok életébe is jelentős változásokat hozott a rendszerváltás Oroszországban. Több állatfaj állománya is csökkent, derül ki egy friss biológiai tanulmányból.

Jelentősen visszaesett a vaddisznók és jávorszarvasok száma az 1990-es évek elején főleg az orvvadászat, a környezetvédelmi szabályozás enyhülése és az élelemül szolgáló mezőgazdasági termények fogyása miatt – állapított meg a Conservation Biology című folyóirat egyik januári kimutatása. A jelenség azonban nem minden állatra érvényes. A szürke farkasok száma például 150 százalékkal nőtt 1991 óta, valószínűleg a hivatalos állomány-kontroll megszűnése és a gazdasági fejlődés miatt.

A tanulmány az emlősöket felügyelő szolgálat adatai alapján összesen nyolc nagytestű állatot vizsgált 1981 és 2010 között. „Bebizonyítottuk, jelentősen csökkent a vaddisznók, a barna medvék és a jávorszarvasok száma a legtöbb orosz régióban az 1990-es évek elején, vagyis pontosan a Szovjetunió felbomlása után” – nyilatkozta Eugenia Bragina, a cikk egyik írója, a University of Wisconsin-Madison kutatója a BBC-nek. A vizsgálat szerint nem az állatok lakóhelye, hanem sokkal inkább különböző okok együttese befolyásolta az egyes fajok akkori fogyását.

Ugyanakkor jó hír, hogy a folyamat megfordult, ahogy az állatok alkalmazkodtak az új körülményekhez. Az őz állomány például még sosem volt ilyen nagy, mint az utóbbi években.

Kép: Wikipedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez