Magyarul mondott köszöntőt az indiai nagykövet a demokrácia ünnepén

Ma a demokráciát ünnepeljük – mondták egyöntetűen az Indiai nagykövetség ünnepségén részt vevők. 65 évvel ezelőtt fogadták el az Indiai Köztársaság alkotmányát.

A Kempinski Hotelben rendezett  fogadáson angol nyelvű beszédét követően Shri Malay Mishra, az Indiai Köztársaság magyarországi nagykövete magyarul szólt a megjelentekhez: „Az Indiai Köztársaság 65. évfordulóját ünnepeljük ma. Ezen a napon fogadták el India alkotmányát, s vált szuverén, demokratikus köztársasággá. Indiában a demokrácia hagyománya erős volt évszázadokon át. Ezen a napon megszületett akaratát kifejező alkotmányunk, mely egyben az alaptörvényünk. Ettől fogva államunk legfőbb szimbóluma lett a jogállamiság, a független igazságszolgáltatás és a 18 év felettieknek választójog biztosítása.”

Szabó László, külgazdasági és külügyi államtitkár így fogalmazott: „Úgy gondolom, amikor a demokráciát ünnepeljük, mindannyiunk szíve egyszerre dobog. Ez egy nagyon különleges nap, 65 évvel ezelőtt a világ legnagyobb demokráciáját alapították meg. Köszönjük, India! Ez a világ leggyorsabban növekvő demokráciája, úgy gondolom, bárhol a világon kiváltságnak számít indiai cégekkel, emberekkel, barátokkal találkozni.” A magyar diplomata ugyanakkor kiemelte azt is, az elmúlt évben a legnagyobb összegű külföldi befektetés hazánkba Indiából érkezett, ami ékes bizonyítéka annak, hogy a két ország gazdasági kapcsolataiban még hatalmas lehetőségek rejlenek. Ez a tény ugyanakkor azt is bizonyítja, hogy Magyarország számára a keleti nyitás nem csak cél, megvannak az első gyakorlati eredményei is. A jövő zálogát pedig az a 200 diák jelenti, akik Indiából érkeznek hazánkba a Stipendium Hungaricum program keretében, illetve azok, akik – cserében – az indiai kormány ösztöndíjával – tanulhatnak Indiában. A nagykövet és az államtitkár, továbbá Íjgyártó István, kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár a két ország közötti baráti együttműködésre emelték poharukat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez