Bűnös a CIA ügynök, aki titkos információkat adott ki a sajtónak

Így döntött az esküdtszék a 47 éves Jeffrey Sterling ügyében. A New York Times újságírója megtagadta a vallomást az ügyben. Az amerikai igazságügyi miniszter szerint helyesen döntött az esküdtszék.

Eric Holden hangsúlyozta: bebizonyosodott, hogy el lehet ítélni a CIA emberét az államtitok megsértése miatt anélkül, hogy ez a sajtó szabadságát korlátozná, hiszen az újságíró csak a munkáját végezte. A CIA munkatársa viszont esküt tett arra, hogy illetéktelen személy számára nem szivárogtat ki államtitkokat. A CIA mostani főnöke szerint ezt az esküt sértette meg Jeffrey Sterling. Ugyanez volt a véleménye az esküdtszéknek is.

Mi történt valójában? Jeffrey Sterling 1993 és 2002 között volt a CIA munkatársa. Ezalatt az idő alatt dolgozott Irán nukleáris programjának megismerésén. Teherán azt állítja: nukleáris programja békés természetű, de ezt sem az USA, sem más nyugati nagyhatalom nemigen hiszi el neki. Emiatt az ENSZ szankciókkal sújtotta Iránt, mely tagadja Izrael létét. James Risen, a New York Times sztárriportere könyvet írt a témáról. A többszörös Pulitzer díjas újságíró könyvének címe: State of War. Ebben olyan részletek is benne vannak Irán nukleáris programjáról, illetve a CIA hírszerző akcióiról, melyeket csak nagyon jól értesült ember tudhatott.

Ezért aztán a CIA belső vizsgálatot indított, és kiderült: az időközben már eltávozott Jeffrey Sterling adta át a titkos információkat az újságírónak, aki aztán mindent meg is írt a könyvében. A CIA vizsgálata szerint ezzel veszélyeztették amerikai hírszerzők életét. Jeffrey Sterlinget vád alá helyezték és letartóztatták. Később szabadlábon védekezhetett. Az évekig húzódó per során többször beidézték az újságírót is, aki közzétette a titkos információkat. A New York Times munkatársa egyszer sem jelent meg a bíróság előtt, és mindig megtagadta a tanúvallomást. Arra hivatkozott, hogy a sajtó nem köteles felfedni a forrásait még ilyen esetben sem. Végül 2013-ban az igazságügyi miniszter úgy döntött: az újságírónak jogában áll a hallgatás ebben a nemzetbiztonsági ügyben.

Mi lesz most? Jeffrey Sterlinget, a CIA ex-munkatársát minden bizonnyal börtönbe küldik, hiszen az esküdtszék bűnösnek találta. Áprilisban derül majd ki, hogy hány évet kell rács mögött töltenie a volt CIA-ügynöknek azért, mert államtitkokat adott ki egy újságírónak, aki azokat  meg is írta Irán nukleáris programjáról szóló könyvében.

Fotó: wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez