A világ legmagasabb minaretjét építik Algériában

A nagyszabású építkezés már elkezdődött, több mint 1 milliárd dollárba fog kerülni az államnak.

Az építkezést az algériai elnök, Abdelaziz Bouteflika rendelete el, aki egy olyan vallási intézményt szeretne létrehozni az országban, amelynek nincs párja a világon. Az algériai elnök emellett jelezte, hogy egy olyan mecsetet szeretne, amely méltó módon állít emléket az algériai forradalom során elhunyt mártíroknak.

photo-alarabiyanet.si

A tervek szerint az Algír öbölben készülő mecset minaretje lenne a legmagasabb a világon, 265 méterrel. A vallási intézményben Korán iskolát, könyvtárat és egy múzeumot is létre fognak hozni. Új közúton, új villamospályán és hajóval is meg lehet majd közelíteni az intézményt. A kormány jelezte, hogy a most épülő vallási központ a világ legmodernebb intézménye lesz. A tervek között szerepel egy hatalmas park és egy lakónegyed kiépítése is.

mosquemagicad

Az intézményt és a hozzá tartozó épületeket német mérnökök tervezték, de a kivitelezők már kínaiak. Jelenleg több száz kínai munkás dolgozik az építkezésen, amely a tervek szerint 2016-ban fejeződik be.. A kormány  a projekt kivitelezését folyamatosan figyelemmel kíséri és mindent elkövet annak érdekében, hogy ne legyen fennakadás az munkálatok során.

_80520218_img_5261

A kritikusok szerint a kormány valójában Bouteflika elnök számára építi a mecsetet, hogy halála után itt helyezzék örök nyugalomra. A 77 éves elnök ugyanis súlyos beteg és rendkívül ritkán mutatkozik a nyilvánosság előtt. Az ellenzéki pártok szerint Bouteflika már nem is irányít,  az egészségi állapota miatt ezt a feladatot képtelen ellátni. A projekt bírálói között akadnak olyanok is, akik szerint a most épül grandiózus építmény célja, hogy Algéria lekörözze legnagyobb riválisát, Marokkót. A minaretet pedig szándékosan úgy tervezték, hogy az magasabb legyen, mint a casablancai II. Hasan mecset tornya, amely 210 méter magas.

A építkezés támogatói viszont úgy vélik, hogy már régóta itt volt az ideje, hogy a kormány építsen egy olyan vallási központot az országban, amely   „egységes nemzetté” kovácsolhatná Algériát és megszüntethetné aszéthúzást, az ellentéteket az országban.

Algéria 1962-ben nyerte el a függetlenségét Franciaországtól. 1991-ben  kitört a polgárháború, miután a fundamentalista FIS párt megnyerte a választásokat. Az algériai hadsereg azonban közbelépett és a FIS számos vezetőjét kivégezte vagy börtönbe vetette.  Számos radikális iszlamista fegyveres szervezet jött létre, amelyek folyamatosan rettegésben tartották a civil lakosságot és a világi nézeteket valló politikusokat, illetve támogatóikat. A polgárháború 10 évig tartott és rengeteg ember életét követelte. A jelenlegi kormányzat leghangosabb bírálói továbbra is az iszlamisták, akik elutasítják a szekuláris elveket és a nyugati életfelfogást.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez