Meditáló múmiát találtak Mongóliában

Törvényszéki orvostani vizsgálatot végeznek Ulánbátorban a rendkívül jó állapotban fennmaradt, feltehetően Láma tanár maradványain.

A Morningnews.mn beszámolója szerint tegnap este fedeztek fel egy lótuszülésben fennmaradt tetemet a mongóliai Szonginohairhan tartományban. A múmia úgy ül, mintha még most is meditálna. A még csak felületes vizsgálatokat elvégző szakértők körülbelül 200 évesre becsülik a maradványt.

Hogy egészen pontosan hol találták meg a különleges leletet, arról nem szól a cikk. Egyelőre annyi bizonyos, hogy valamilyen állatbőrbe volt becsavarva. A múmiát átszállították Ulánbátorba, ahol a Nemzeti Igazságügyi és Orvostani Intézet szakértői tanulmányozzák.

Egyes feltételezések szerint a lelet a burját Dasi-Dorzo Itigilov Láma egykori tanítójának holtteste lehet. A híres vallási vezető meditálás közben hunyt el 1927-ben és teste azóta sem indult oszlásnak. Végakaratában kérte, hogy halála után semmit se csináljanak vele, ne kezeljék semmivel, bizonyítva ezzel, mennyire képes az ember belső energiáit összpontosítani a külsejére. Amikor a tudományos szenzációnak számító múmiát 2004-ben megvizsgálták a láma teste negyvenszer több brómot tartalmazott az átlagos értékhez képest.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez