Nem halott, csak meditál – hány év alatt lesz Buddha a múmiából?

A buddhisták szerint nem halott az a 200 évesre becsült mongol szerzetes, akit a múlt héten találtak lótuszülésben.

„Nagyon mély meditatív állapotban van, transzban, de nem halt meg”- állítják a buddhisták. A vizsgálatok jelenleg is folynak a szarvasbőrbe burkolt leleten. A tudósok egyelőre azt próbálják kideríteni, mi lehet az oka, hogy ilyen sokáig jó állapotban fennmaradt a test. Elsősorban Észak-Mongólia hideg időjárását tekintik esélyesnek. Ugyanakkor Dr. Barry Kerzin, orvos és tibeti spirituális vezető azon a véleményen van, hogy amit látunk – mármint, hogy a szerzetes teste  múmiává alakult, valójában nem halál. A Siberian Times-nak adott interjúban úgy fogalmaz,  hogy a szerzetes egy ritka meditációs állapotban van, az úgynevezett „tukdam”-ban. „Ha a meditáció továbbra is ilyen mély állapotban marad, akkor válhat belőle Buddha. ”- mondta Dr. Kerzin, bár az nem derült ki, pontosan mennyi ieig kell ebben az állapotban lenni, hogy végül eljusson a megvilágosodáshoz, és hogy az a testi maradványokon hogyan is látszik majd meg.

A mumifikálódott szerzetest akkor fedezték fel, amikor egy férfi megpróbálta eladni a feketepiacon, miután ellopta. A mongol rendőrség letartóztatta, a szerzetest pedig most a Nemzeti Igazságügyi Orvostani Központ őrzi. A guru kiléte egyelőre ismeretlen, bár vannak találgatások, melyek szerint ő Dashi-Dorzho Itigilov láma tanára, akit szintén mumifikálva találtak. 1927-ben Itigilov, aki a szomszédos, a Szovjetunióhoz tartozó, Burjátföldön élt,  láma állítólag azt mondta tanítványainak, hogy meg fog halni. Leült lótuszülésbe, és meditálni kezdett. 30 év múlva, mikor rátataláltak, teste még mindig ép volt. Attól félve, hogy a szovjet hatóságok beleszólnak az ügybe, a testet újra eltemették, ami 2002-ig pihent nyughelyén. Akkor újra kiásták, a test pedig még mindig tökéletes állapotban volt. Egy buddhista templomba helyezték el, ahol a mai napig – mondjuk így meditál – meditál.

A mongol múmia nem az egyetlen vallási vezető, akinek manapság elvitatják halotti voltát. Tavaly Indiában  már bírósági eljárás kellett, hogy bizonyítsák, egy halott guru valójában halott. A Divya Jyoti Jagrati Sansthan nevű csoport vezetője Ashutosh Maharaj testét halála után a család hindu szokás szerint el akarta hamvasztani. A guru követői azonban azt állították, hogy vezetőjük nem halt meg, csupán nagyon mélyen meditál. A testet egy mélyhűtőbe rakták, hogy testének ne legyen baja, míg fel nem kel. A család akkor bírósághoz fordult, hogy nyilvánítsák halottnak a több mint 70 éves gurut, akinek egyébként óriási vagyona volt. A pert a hívők nyerték, így a guru folytathatta meditációját.

Lótuszülésben nem csak hosszú távon veszélyes a meditáció. 2012-ben Asztalos János harcművész lótuszülésben elaludt a vonaton, majd nem tudott talpra állni, lábát amputálni kellett. Mindkét lábát többször műtötték, a jobbat meg tudták menteni, de a balban teljesen leállt a vérkeringés. Mivel álmában kicsit megbillent, 80 kilós testsúlyával a bal lábára nehezedett, így a szövetek többsége elhalt. Az amputáció elkerülhetetlen volt.

A hosszú ideig tartó meditáció egyébként nem újdonság a buddhisták körében. Szerte a világon próbálják elérni az áhított megvilágosodást, mely az illúziók világából a megszabadulásba vezet. Hogy a világ közben miként tekint a meditáló gurukra, sokszor viszont veszélyes is lehet.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez