Kína tehetséges külföldi fiatalokat akar importálni

Jelenleg szinte lehetetlen zöld kártyát szerezni Kínában, de a jövőben ez megváltozik – közölte az Emberi erőforrások minisztériumának egyik vezetője Pekingben a China Daily-vel, de nem kívánta megnevezni magát.

A külföldi fiatalok munkavállalását jelentősen könnyíteni akarják a Mennyei Birodalomban, mert ettől komoly előnyt remélnek. A minta az Egyesült Államok és a többi bevándorló ország, melyek mind nagymértékben profitáltak abból, hogy rengeteg tehetséges külföldi tudós és szakember keresett és talált náluk új munka és élet lehetőséget.

Mindeddig Kína inkább exportőre volt a tehetséges fiataloknak, de ez – hála a dinamikus gazdasági fejlődésnek – immár megváltozott. A külföldön tanult kínaiak, akik közül sokan igen sokra vitték Amerikában, Európában vagy épp Ausztráliában mind nagyobb számban térnek haza. Nekik nincs is problémájuk, mert általában megőrizték kínai állampolgárságukat.

Sok olyan nem kínai származású fiatal is van már, aki itt képzeli el a jövőjét. Erre volna is lehetőség, de szinte lehetetlen zöld kártyát vagyis munkavállalási engedélyt szerezni Kínában. Most ez megváltozik: hét minisztérium összefogott és 55 közös programot dolgozott ki külföldi tehetségek toborzására és letelepítésére Kínában. Mindez ma már nélkülözhetetlen ahhoz, hogy Kína megállja a helyét a globális versenyben – hangsúlyozta a pekingi Globalizációs kutató intézet igazgatója, aki cikket írt a China Daily-ben arról, hogy a jövőben könnyebb lesz a tehetséges külföldi fiataloknak munkát vállalni Kínában.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez