Rosszul kommunikálnak a tudósok

Legalábbis legfőbb okként ezt tudták megjelölni egy tanulmányban, melyben arra hívták fel a figyelmet, hogy az amerikai társadalom sok mindenben egyáltalán nem ért egyet a jelenlegi tudományos meggyőződéssel.

A genetikailag módosított ételek biztonságossága, az éghajlatváltozás és az evolúció voltak a legellentmondásosabb témák. Az American Association for the Advancement of Science (Az Amerikai Szövetség a Tudományos Előrehaladásért) tudósainak 88%-a gondolja azt, hogy teljesen biztonságos a genetikailag módosított ételek fogyasztása, ezzel szemben az átlagpopuláció csupán 37%-a ért egyet ezzel.
Egyebek mellett azért gondolkodik így az emberek többsége, mert egyszerűen nem bízik abban, hogy a tudósok tisztában vannak ezen ételek mellékhatásaival. Erre ékes bizonyíték, hogy az Internet tele van olyan oldalakkal, amelyek azt hajtogatják, hogy minden bajunk oka a genetikailag módosított étel.

Talán ennél is meglepőbb, hogy az amerikaiaknak csupán a fele gondolja úgy, hogy a globális felmelegedést az emberek számlájára írhatjuk, és rettentően kevesen tartják ezt égető problémának.

Az egyet nem értés elsősorban a rossz kommunikációnak köszönhető, hiszen az átlagos ember nem szívesen rágja át magát egy bonyolultan megfogalmazott, adatokkal telepakolt tanulmányon. Emellett pedig a média sem segít abban, hogy tiszta és egyértelmű képet kaphassunk arról, mi is folyik körülöttünk, tudományos szemmel.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez