Világrekord hőlégballonnal a Csendes-óceán felett

Rekordot döntött az amerikai Troy Bradley és társa, az orosz Leonid Tiukhtyaev: hat nap alatt keltek át a Csendes-óceánon hőlégballonjukkal.

Állításuk szerint túlszárnyalták a korábbi rekordot, és hat nap, 16 óra és 37 perc alatt sikerült megtenniük 6646 mérföldet, azaz 10696 kilométert. A két pilóta Japánból indult múlt vasárnap, és az eredeti terv szerint Kanadába vagy az Egyesült Államokba érkeztek volna, de az időjárás miatt végül Mexikó felé sodródtak.

“A Two Eagles (Két Sas) nevű hőlégballon-csapat örömmel jelenti be, hogy sikerült biztonságosan leszállnia a La Poza Grande közelében” – írták nyilatkozatuban.

Egy hőlégballont jóval nehezebb irányítani, mint ahogy azt gondolnánk, jelentősen befolyásolja az, hogy milyenek az időjárási viszonyok. Így sok múlik azon, hogy mennyire tudják kontrollálni magasságukat az utasok. Természetesen sokat fejlődött ezen a téren is a technológia, így a rekordkísérlethez használt hőlégballon a lehető legmodernebb felszereltséggel indult útnak – írja a BBC honlapja. Végig lehetett követni, hogy éppen hol járnak, ami sokat fog majd segíteni, amikor a rekordállításhoz szükséges adatokat elemzik.

Az semmiképpen nem mondható el a hőlégballonról, hogy kényelmes benne eltölteni a valamivel több, mint hat és fél napot, hiszen a két pilóta egy nagyon alacsony belmagasságú dobozban volt kénytelen megszenvedni az eredményért.

Fotó: Wikipedia

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez