Kuba: Egy tökéletes kém, akinek a működését tanítani lehet

Obama nem említette a nevét, de a bennfentesek tudták: Rolando Sarraff Trujillo az a meg nem nevezett amerikai fogoly, aki Alan Grossal együtt elhagyhatta havannai celláját és visszatérhetett az Egyesült Államokba.

De ki ez a Rolando Sarraff Trujillo? Ő  a tökéletes kém – olyan információkat közvetített  a CIA számára a kubai vezetésről, hogy sok évvel bebörtönzése után is kamatoztak a hírei. Pedig nem keveset “élvezte” a kubai börtönöket – húsz évet töltött odaát, a szigeten.

Mr. Sarraff mélyen beásta magát a legbelsőbb kubai körökbe: innen a sikere és a története. Bár személyét megvédik a nyilvánosság elől, ő a kubai-amerikai kémdrámák igazi kincse. A CIA részére végzett munkáját pedig nemcsak dicsérni, de alighanem tanítani is fogják még évtizedek múlva is.

Bár a heves kémcsaták elvesztették igazi jelentőségüket a Szovjetunió szétesése után, a dokumentumok, képek, jelentések, hanganyagok, alkalmazottak megvesztegetése, és persze a titkos jelszavak megfejtése továbbra is fennmaradt. ,,Számos kubai épült be a CIA soraiba, mint ahogyan az amerikaiak emberei is ott ültek – mint Sarraff Trujillo – a legbelsőbb havannai tanácskozásokon” – mondja Jerry Komisar, aki a Kuba elleni CIA akciókat irányította a 90-es években. S most, amikor 50 év hideg viszony után a két ország vezetői egyszerűen a tárgyalóasztalnál oldják meg a szembenállást, sokan elgondolkodnak azon, hogy minek is kockáztattak, ültek börtönökben és rejtőzködtek egy idegtépő műveletet támogatva.

Ő személy szerint úgy érzi, igen kevés értelme volt ekkora figyelmet szentelni Kubának – egy olyan országnak, amelynek hadserege 1962 óta, amikor elvitték a szovjet atomtölteteket onnan, semminemű veszélyt nem jelentett az Egyesült Államok biztonsága számára.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez