A New England Patriots nyerte a Super Bowlt

Vasárnap lejátszották az Egyesült Államokban az év sporteseményének számító Super Bowlt, a profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) döntőjét. A végletekig kiélezett küzdelemben a massachusettsi New England Patriots legyőzte a címvédő Seattle Seahawks csapatát.

Mind a két gárda megnyerte a saját főcsoportját az alapszakasz során, így már a rájátszás előtt jó esély volt rá, hogy a végső összecsapást ők fogják vívni. A Super Bowl felé vezető úton Seattle a Nemzeti Főcsoport döntőjében a Green Bay Packers csapatán jutott túl, míg a New England vitatott körülmények között lépett keresztül az Indianapolis Colts-on az Amerikai Főcsoportban. Az idei volt a 49. Super Bowl, és a szokásoknak megfelelően semleges pályán játszották, az arizonai Glendale-ben, több mint 70 000 néző előtt.

A csapatok kemény védekezéssel kezdtek, és az első negyedben nem is született pont. Pedig a Patriots-nak sikerült eljutnia az ellenfél 10 yardos vonaláig, de az irányító Tom Brady eladta a labdát. A második negyedben már jóval több pont esett. Előbb Brady passzolt, majd a másik oldalon Marshawn Lynch futott egy touchdownt. Ezzel azonban még nem mehettek szünetre a csapatok. A félidő vége előtti utolsó két percben mind a két együttes csinált még egy 7 pontos akciót. Az állás tehát továbbra is döntetlen maradt (14-14).

A második félidő elején úgy tűnt, a Seattle védelme felülkerekedik az ellenfél támadóin, és a 3. negyedben 24-14-re alakították az állást egy mezőnygóllal és egy touchdownnal. Super Bowlon korábban még egy csapatnak sem sikerült ekkora hátrányból fordítania a 4. negyedben, egészen mostanáig. A Patriots két touchdownt szerzett, és már nyerésre álltak. A Seahawks alig két perccel a vége előtt a győzelemért támadhatott. A Washington állambeli gárda egészen az ellenfél 1 yardos vonaláig ment előre, amikor már csak 26 másodperc volt hátra. A döntő pillanatban azonban minden idők egyik legrosszabb játékhívásának köszönhetően a Seattle csapata futás helyett passzt választott, és eladták a labdát. Ezzel megpecsételték saját sorsukat, a mérkőzést pedig a New England Patriots nyerte 28-24-re.

A New England Patriots-nak ez volt a 2000-es években a 6. Super Bowl szereplése, ebből a negyedik, amit megnyertek. Mindegyik alkalommal Tom Brady volt a csapat irányítója, aki most harmadik alkalommal a mérkőzés legértékesebb játékosának járó díjat is megkapta.

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez