Lemond a kanadai külügyminiszter

Meglepő döntést hozott a kanadai diplomácia vezetője. John Baird nem folytatja tovább Stephen Harper kormányában, és új kihívások elé néz a jövőben.

A 45 éves politikus lemondása váratlanul lépésnek számít a kanadai politikai életben. 2015 választási év az északi országban, ezért a kabinet felforgatása nem jött jókor a konzervatív párti vezetésnek. Állítólag Baird az elmúlt hónapokban már említette a hozzá legközelebb álló párttársainak, mit tervez, de azt senki nem gondolta, hogy ilyen hamar lépésre szánja el magát.

Az utóbbi időben lehetett olyan hangokat hallani, hogy Baird érzése szerint, nem vonták be őt eléggé az ukrajnai helyzettel kapcsolatos álláspont kialakításába, és az amerikai-kubai viszony közötti közvetítésbe sem. Ennek ellenére fontos tagja volt a kormánynak. A rossz nyelvek szerint a váltással azért sem várja meg a választásokat, mert akkor fog változni a kabinettagok nyugdíjazása: az új szabályok szerint a volt minisztereket csak 65 éves kortól illeti majd meg az évi 100 000 dolláros nyugdíj, a mostani 55 év helyett.

A hírek szerint Bairdnek már több állásajánlata van a magánszektorból, de az is lehetséges, hogy az ENSZ Egészségügyi Világszervezeténél fog elhelyezkedni. Az ő tapasztalatával aligha marad sokáig munka nélkül. A külügyi tárca előtt volt környezetvédelmi miniszter is, és 2006 óta képviselő a szövetségi parlamentben. Stephen Harper kormányfő ezzel egyik legfontosabb bizalmasát vesztette el. A volt külügyminiszter remekül szót értett a médiával. Másik szemszögből tekintve viszont a változás jó lehetőség a vérfrissítésre.

Utódja kijelölésére még várni kell, de már több nevet is emlegetnek az esélyesek között. A kormányból a munkaügyi miniszter Jason Kenney vagy a bevándorlásügyi miniszter, és korábbi diplomata Chris Alexander is jó választás lehet. Vannak viszont, akik úgy gondolják nem feltétlenül a „nagy nevek” közül fog kikerülni Kanada új külügyminisztere.

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez