Etiópiában tárgyalt Balogh Csaba

A keleti nyitásért felelős helyettes államtitkár 2015. január 30-31. között részt vett az Afrikai Unió 24. csúcstalálkozóján az etióp fővárosban, Addisz-Abebában.

A látogatás keretében megbeszéléseket folytatott az etióp külügyminisztériumban és az oktatási minisztériumban, ahol átadásra került a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramól szóló tárcaközi megállapodás, melynek keretén belül 30 etióp diák folytathat tanulmányokat magyar egyetemeken.

Az utazás során államtitkár úr megtekintette a magyar közreműködéssel gyártott városi villamos prototípusát és találkozott a projekt etióp partnerének (METEC) képviselőivel is. Az etióp főváros tömegközlekedésének fejlesztését szolgáló projektben a jelentős afrikai üzleti tapasztalatokkal rendelkező Dunai Repülőgépgyár (DR) Zrt. vesz részt. Az „Addis City Tram” nevet viselő kétcsuklós közúti villamos teljes egészében magyar tervezésű jármű. A szériagyártásról és a próbaüzemről jelenleg folynak a tárgyalások.
Magyarország megújult Afrika-politikájának keretében egyre növekvő szerepet kapnak a szubszaharai térség országai, amelyek között Etiópia kiemelkedő jelentőséggel bír. Az afrikai kontinens integrációs szervezeteként működő Afrikai Unió székhelye Addisz-Abeba, amely ez által kiváló helyszínt biztosít a rendszeres kapcsolattartásra valamennyi afrikai országgal. Kétoldalú kapcsolataink Etiópiával nagy múltra tekintenek vissza, aminek kiváló példája a Magyarországon tanult szakemberekből álló baráti társaság, melynek tagjai kiterjedt kapcsolatrendszerükön keresztül segíthetik kétoldalú politikai és gazdasági kapcsolataink fejlődését.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez