Mexikó: kiből lehet gyilkos és kiből ,,csak” emberrabló

A női gyilkos érzelmes és robbanékony, a erőszaktevő törékeny, az emberrabló számító és a kábítószer-kereskedő nem drogozik, ellenben domináns és provokáló személyiség.

A Mexikóvárosi Állami Egyetem (UNAM) elkészítette a különböző bűnözők jellemrajzát, ehhez mintegy 4500 rabbal készítettek interjút. A kutatócsoport, amely együttműködött a spanyolországi Salamanca egyetemével is, éveken át kutatta azoknak a bűnözőknek a jellemét, akik a mexikói börtönökben raboskodnak. A kutatás célja, hogy megállapítsák, milyen személyiségtípusok képesek egyes bűnfajták elkövetésére.

,,A fehérgalléros bűnöző tartózkodó, soha nem mutatja ki az érzelmeit és jól manipulálja a környezetét, míg az a nő, aki gyilkosság elkövetésére is képes, mindig kitűnik érzelgősségével és robbanékony természetével” – mutatta be a kutatási eredményeket Amada Ampudia Rueda, a csoport vezetőnője.

A kutatómunka tíz évet vett igénybe és többségben a mexikói börtönökben zajlott, ahol minden lehetséges bűn elkövetője megtalálható. A különböző társadalmi csoportokat képviselő és széles korcsoportot felölelő interjúk során megállapították, hogy a legnagyobb veszélye egy bűn elkövetésének az ember nemzőképes életkorában, vagyis 18 és 40 év között van, és az is kiderült, hogy ha egy fogoly alkalmazkodik a börtönélethez, az még messze nem jelenti azt, hogy a társadalomban is hajlandó lesz az együttélési normákhoz igazodni.

Érdekes volt az emberrablások elkövetőinek vizsgálata, akikről kiderült, hogy  számítóak, ügyesen tervezik meg a lépéseiket és bár képesek érzelmi kitörésekre, a kontrollt sohasem veszítik el – mondta a kutató.

Az is kiderült, hogy a nők pszichikai képességében kevésbé van jelen  az agresszió kezelésének a lehetősége, és ennek részben az a következménye, hogy elnyomott belső agresszivitásuk egy bizonyos pillanatban kirobban, és ez szélsőséges tettek elkövetéséhez vezethet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez