Kisebb lehet a Sony vesztesége

A világ egyik legnagyobb elektronikai és szórakoztatóipari cégének számító Sony Corporation módosította az éves pénzügyi eredményére vonatkozó előrejelzést.

A márciusban záruló üzleti év végére eddig 230 milliárd jen (2 milliárd dollár) veszteséggel számolt a cég, amit most 170 milliárd jenre (1,4 milliárd dollár) módosítottak. A 2014 végi hackertámadásokra hivatkozva a japán nagyvállalat az utolsó negyedévre szóló bevételi jelentésének kiadását korábban elhalasztotta. Így azóta most először hozott nyilvánosságra pénzügyi becsléseket a cég.

Közleményük szerint a szórakoztatóipari leányvállalatot, a Sony Pictures-t ért hackertámadás pénzügyileg nem okozott nagy kárt, de nem várt bevétel sem származott a nagyobb hírverésből. Az előrejelzés megváltoztatását ezért más tényezők indokolták.

A korábbi becslésekhez képest jóval nagyobb mennyiséget tudtak eladni a Playstation 4 játékkonzolokból, és más elektronikai cikkek is jól fogytak. A mobilkommunikációs ágazat veszteségét a szolgáltatások megnövekedett forgalma is segített ellensúlyozni. A japán jenben kifejezett pénzügyi eredményt a korábbinál kedvezőbbnek jósolják a gyenge hazai fizetőeszköz miatt is. A zene- és a filmiparból származó bevételek nagy része ugyanis dollárban folyik be, a jen/dollár árfolyam pedig valószínűleg továbbra is magas marad.

A Sony üzleti pozíciója ennek ellenére nem túl biztató. Már tavaly is több száz millió dolláros veszteséget könyveltek el, és sok embert le kell építeni a cégnél. Az idén újabb elbocsátások történtek és valószínűleg még több beosztottat kell majd elküldeni a veszteségesen működő részlegektől.

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez