Válságálló tehén Oroszországból

A lassuló orosz gazdaság és a rubelválság egyre nagyobb leleményességet vár az oroszoktól. Úgy tűnik, ezúttal a takarmányárak növekedésére sikerült megoldást találni. Az egyik kalmük tehenet ugyanis nem muszáj etetni.

Regisztrálta az „ajta” (az elnevezés a kiemelkedő minőséget, a hiper-szuperséget takarja) szarvasmarha fajtát az orosz Mezőgazdasági Minisztérium – tájékoztatott a Rosszijszkaja Gazeta. Az állat szervezete a tevéjéhez hasonlóan működik. A rendkívül kemény téli hónapokban, amikor nehéz takarmányt szerezni és a hozzá hasonló jószágok már elpusztulnak, a saját testében elraktározott zsírt használja táplálékul.

Igaz, hogy jelentősen veszít a súlyából, de továbbra is nemzőképes marad és az utódai táplálásáról is képes gondoskodni – nyilatkozta Vaszilij Barinov, az állat egyik tenyésztője. Azt is elmondta, hogy Kalmükföldön már évszázadok óta élnek ilyen tehenek, amelyekből az utóbbi 15 évben tenyésztették ki az ajtát. Annak ellenére, hogy még csak most regisztrálták a „válságálló” fajtát, már korábban is élénk volt iránta a kereslet Kalmükföldről és az ország más régióiból is.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez