Makaó a terjeszkedéssel kompenzálja a bevételcsökkenést

Az egyik legnagyobb makaói szerencsejáték cég Manilában nyitott kaszinót.

Januárban folytatódott a makaói kaszinók bevételcsökkenése. 2015 első hónapjában csak 2,97 milliárd dollár folyt be, ez, éves bázison számolva, 11,7 százalékos csökkenés. Január már sorrendben a nyolcadik olyan hónap volt, amikor az előzőhöz képes kisebb volt a bevétel. 2014 pedig az első teljes év, amikor csökkentek a makaói kaszinók jövedelmei. Az egykori portugál gyarmaton, amely ma Kínához tartozik, de különleges jogállású, 2002 óta működhet a szerencsejáték ipar a mai szabályok szerint. 2013 volt a legjobb év, akkor 45 milliárd dollár volt a 12 hónapos jövedelem és ekkor előzte meg Makaó a kaszinóipar korábbi világranglista vezetőjét, Las Vegast. Az utóbbi hónapok forgalomcsökkenése egyértelműen a Kínában zajló, korrupció ellenes kampánnyal függ össze. A korrupcióból meggazdagodott kínaiak ugyanis nem mernek Makaóba menni, mert a kaszinókat a titkosrendőrség figyeli. És ha egy fontos elvtárs ott megjelenik, később a körmére néznek. Ezért például a Standard & Poor’s is azt ajánlotta a kaszinó-tulajdonosoknak, hogy diverzifikálják kínálatukat. Ez eddig kizárólag a szuper gazdagokat vonzotta.

„Lehet olcsóbb, a gyarapodó kínai középosztályt vonzó szórakoztató létesítményeket is építeni, és nem mindegyik szállodának kell ötcsillagosnak lennie” – állt a hitelminősítő intézet elemzésében.

És a jó tanácsot meg is fogadták. Hiszen szinte egy időben a kedvezőtlen januári bevételi adatok megjelenésével, az egyik nagy makaói cég, a Melco Crown Entertainment, a Fülöp-szigetek fővárosában nyitott kaszinót, 1 milliárd dolláros beruházással. A manilai szórakoztató központ nem csak a dúsgazdag külföldieknek készült, hanem a szerényebb jövedelmű, de a szerencsejátékot nagyon kedvelő helyi publikumnak is. A cég vezetője elmondta, hogy a manilai nyitás csak a kezdet, más nagy ázsiai városokban is hasonló szórakoztató központok megnyitását tervezik. És persze azért abban is reménykednek, hogy Kínában lanyhul a korrupció elleni kampány és makaói kaszinóik forgalma is fellendül. (Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez