Fókuszban a víz – konferencia, továbbképzés és szakmai kiállítás Bangkokban

Közel húsz ország szakértői, illetve a témában érdekeltek érkeztek Bangkokba a világ minden tájáról, hogy a legújabb technikai újdonságokról tanácskozzanak, illetve közösen próbáljanak meg válaszokat találni a víz- és szennyvízkezeléssel, valamint víz- és hulladékgazdálkodással kapcsolatos legaktuálisabb kérdésekre. A thaiföldi főváros adott otthont ugyanis a 3W Expo szakmai kiállításnak és konferenciának január 28-a és 31-e között, amely második alkalommal nyitotta meg kapuit a látogatók előtt.

Az Expón mintegy száz cég vett részt kiállítóként, hogy bemutassa legkorszerűbb újításait. Azok pedig, akik a konferenciára és a tréningekre is regisztráltak, hatvankét szemináriumon és hetven előadáson bővíthették tudásukat a víz- és szennyvízkezelés, valamint hulladékgazdálkodás témakörében a négy nap alatt. Az eseményt hivatalosan január 29-én, csütörtökön délelőtt Suphot Tovichakchaikul, a thai királyi kormány Természeti Erőforrásokért és Környezetvédelemért felelős minisztériumának helyettes államtitkára nyitotta meg.

A program azonban már előző nap megkezdődött a BITEC nemzetközi kereskedelmi és kiállítóközpontban. A rendezvényen összesen kilenc különböző kategóriában hallgathattak meg félórás előadásokat az érdeklődők, olyan témakörökről, mint például a biogáz technológia, a csapadékvíz kezelése, különféle szűrési technikák, közösségi szilárd hulladék kezelése vagy éppen az egyes membrántechnológiák alkalmazása a víztisztításban.

Az esemény a nemzetközi kapcsolatok építésére is remek lehetőséget adott. A főként olyan vízipari nagyhatalomnak számító országokból, mint az Egyesült Államok, Németország, Hollandia, India, Kína és Japán érkező cégvezetők péntek este egy gálavacsorán vitathatták meg a víz- és hulladékkezeléssel, gazdálkodással kapcsolatos legaktuálisabb kérdéseket, de az úgynevezett Consultant Hub keretén belül személyre és szakterületre szabott konzultációra is volt lehetőség.

A konferencián többek között az Egészségügyi Világszervezet, a World Health Organization munkatársa, Terrence Thompson is felszólalt és a szennyvíz újrahasznosításáról, valamint a közegészségügyi szabályozás kérdésköréről beszélt. A szakmai tanácskozások remekül rávilágítottak annak fontosságára, hogy a vízkészletek kezelésének problematikáját egyre inkább globális kontextusban kell értelmezni.

Az egyes nemzeteknek, országoknak pedig saját hatáskörben célszerű felmérniük, hogy milyen téren, legyen az szakmai tudásanyag, különféle továbbképzések, tréningek, vagy éppen különféle innovatív technológiák, járulhatnak hozzá ahhoz, hogy a föld lakosságának minél nagyobb hányada a megfelelő életkörülmények biztosításához szükséges minőségű ivóvízhez, illetve szennyvízelvezető-rendszerhez juthasson. Ezt tartotta fontosnak kiemelni Balogh Sándor, a Magyar Afrika Társaság elnöke is, aki szerint a gazdag ivó- és termálvízkészlettel bíró hazánknak, illetve a vezetői hazai szakembereknek is érdemes részt vennie a bangkokihoz hasonló egyeztető fórumokon, hiszen a világ más részein már sikerrel alkalmazott eljárások átvétele és itthoni alkalmazása a hazai ipar fejlődését is szolgálhatja.

A mostani szemlén érdekességként jelent meg például az a japán eljárás, amely a felszín alatti ipari vizeket bakteriális úton tisztítja meg a szennyvízelvezető rendszerbe vezetéshez megfelelő minőségűre, vagy éppen a thaiföldi Ion Exchange PSS vállalat teherautóra szerelhető mobil víztisztító berendezései, amelyek elsősorban az árvíz sújtotta, nehezen megközelíthető területeken vethetők be. A fenti példákból látható, hogy idén is több újdonságot mutattak be az Expo kiállítói, de jövőre a szervezők még nagyobb szabású tervekkel készülnek, így a víz- és szennyvízkezeléssel, tisztítással foglalkozó hazai szakembereknek mindenképpen érdemes lesz 2016 szeptemberében Bangkokba látogatniuk a 3W Expo harmadik felvonására.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez