Kicsi kínai bank, kicsi cégeknek, nagy reményekkel

A Tencent az egyik legnagyobb internetes cég Kínában, mely elindította az ország első magánkézben lévő, csak internetes bankját nemrégiben, azt követően, hogy egy kísérleti program keretében 6 ilyen intézmény nyitására adott engedélyt a bankokat szabályzó bizottság.

A WeBank elnevezés a Tencent cég egy másik, széles körben ismert üzenetküldő szolgáltatásának nevéhez illeszkedik. Ez a Kínában jól ismert WeChat alkalmazás. Az új bank része a kormány erőfeszítéseinek, amelyekkel a bankrendszert kívánják megreformálni. Jelenleg a bankok döntő része állami tulajdonban van, így a szélesebb körben ismert, nagyobb vállalatok könnyebb helyzetben vannak. A kisvállalkozások azonban rendre küzdenek azért, hogy finanszírozáshoz jussanak.

Ebben reménykedik a kínai miniszterelnök, Li Ko-csiang is, aki azt mondta: „Kisebb összegeket juttathatunk el olyan kis ügyfelek számára, akiknél gyakorlati előnnyel jár minden támogatás. Így kényszerítjük a hagyományos pénzügyi intézményeket, hogy fokozzák a reformokat.”

Az intézmény megnyitása jelentős lépés, ha figyelembe vesszük a tényt, hogy a kis- és közepes vállalkozások csaknem 60 százalékát teszik ki Kína GDP-jének. Az új munkahelyek 75 százalékát ezek a cégek generálják. Az elemzők azt várják, hogy a WeBank hiteligénylései kisebbek lesznek, mint egy millió jüan. Az első hitelt, 35 ezer jüant egy teherautó sofőrnek utalták, jelezve a WeBank elkötelezettségét, hogy segíti a kisvállalkozásokat és az induló cégeket.

A pletyka szerint a Tencent cég, melynek értéke akár 100 milliárd dollár is lehet, globálisan kíván terjeszkedni. Az internetes bank beindítása ebben nagy szerepet játszhat.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez