Nemi erőszakhullám Dél-Szudánban

A szemben álló felek: a kormányerők és a lázadók harcosai egyaránt tömegével erőszakoltak meg nőket és fiatal lányokat a polgárháború sújtotta övezetekben Dél-Szudánban.

Ivan Simonovic, az ENSZ emberi jogi kérdésekben illetékes főtitkárhelyettese elmondta, hogy dél-szudáni látogatásán több olyan háborús övezetbe is ellátogatott, ahol továbbra is rendkívül súlyos és aggasztó atrocitásokat hajtanak végre a szemben álló felek. A főtitkárhelyettes több menekülttel, áldozattal és túlélővel is találkozott, akik elmondták, hogy augusztusban az ország több régiójában „nemi erőszakkampányt” hajtottak végre a kormányerők katonái és a lázadók fegyveresei. A katonák gyakorlatilag semmi más nem csináltak, csak nőkre és fiatal lányokra vadásztak, hogy csoportosan megerőszakolják őket.

Simonovic arról is beszámolt, hogy személyes találkozott Salvaa Kiir elnökkel és Riek Machar lázadóvezérrel, akik biztosították őt arról, hogy közel állnak a békekötéshez, de még néhány kérdésben meg kell állapodniuk. A főtitkárhelyettes azonban felhívta a figyelmüket arra, hogy a polgárháború lezárását nem lehet tovább halogatni, és eljött az idő, hogy végre saját népük követelését is meghallgassák, amely végre békét szeretne az országban.

A főtitkárhelyettes Bentiuba és Malakalába is ellátogatott, és sajnálattal közölte, hogy a harcokban gyakorlatilag mindkét város „megsemmisült”. Bentiuban körülbelül 50 ezer, míg Malakalában 20 ezer embernek nyújtott menedéket az UNMISS békefenntartó misszió. Simonovic azonban jelezte, hogy mindkét helyen elkeserítő állapotok uralkodnak, és a helyzet kezd tarthatatlanná válni.

Az ENSZ adatai szerint a polgárháború kitörése óta csaknem 100 ezer embernek nyújtottak menedéket a békefenntartók országszerte. A harcokban pedig több tízezren veszítették életűket. A legutóbbi felmérések szerint körülbelül 2,5 millió ember szorul élelmiszer- és egyéb segélyekre az országban.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez