A világ legfiatalabb országában a gyerekek fele nem jár iskolába

Több mint 800 iskola semmisült meg a háború következményeként Dél-Szudánban, ezért nem csoda, hogy a gyerekeknek nincs hova menniük tanulni.

Dél-Szudánban a 6 és 15 év közötti gyermekek 51%-a nem jár iskolába – közölte az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF. Ez körülbelül 1.8 millió gyermeket jelent az országban, ahol két éve tart a véres polgárháború, ami több ezer ember halálát eredményezte már. A harcoló felek ez idő alatt több mint 800 iskolát és más, oktatásra alkalmas intézményt romboltak le az országban. A háború kirobbanása óta pedig több mint 400 ezer diák oktatása szakadt félbe. Sokakat közülük erőszakkal elszakítottak családjuktól, hogy „ágyútöltelékként” alkalmazzák őket a szemben álló felek a csatatereken.

Az UNICEF dél-szudáni megbízottja, Phuong T Nguyen azt is elmondta, hogy gyakorlatilag tíz gyermekből csak egy fejezi be az általános iskolát, aminek elsősorban az az oka, hogy nincs elegendő oktatási intézmény és felkészült tanár az országban, akik foglalkozni tudnának a fiatalokkal. Világszerte egyébként közel 24 millió gyermek nem tud valamilyen oknál fogva iskolába járni. Többségük azért, mert háborús övezetben él. Emellett pedig 109 millió ember él világszerte olyan országokban, ahol valamilyen súlyos fegyveres konfliktus zajlik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez