Most akkor legális vagy sem?

Nehéz helyzetbe kerülnek azok az amerikai iskolák, melyek olyan államokban vannak, ahol legalizálták vagy most fogják legalizálni a marihuánát. Ugyanis legtöbbjük szövetségi támogatást kap, ennek pedig az a hozadéka, hogy be kell tartatniuk a szövetségi törvényeket, melyek értelmében a cannabis-származékok továbbra is tiltólistán vannak.

Ahhoz, hogy például egy oregoni főiskola megkapja az elengedhetetlen támogatást az Egyesült Államok kormányától, rengeteg szabályt be kell tartania. Ilyen például a drogprevenció, a marihuána esetében is.

Az ellentmondásos helyzet hivatalosan július elsején kezdődik, ekkortól lesz ugyanis legális Oregon államban a cannabis a 21 éven felüli lakosok számára. Fontos azonban, hogy mivel a szövetségi törvény továbbra is tiltja a fogyasztást, a helyi iskoláknak is együtt kell működniük ezzel.

A zavaros szituáció talán a prevenciós kezdeményezések számára lesz a legnehezebb. Hogyan lehet egy adott szer biztonságos felhasználásáról tájékoztatni a diákokat, mikor – az iskolát is befolyásoló – szövetségi törvények szerint teljes mértékben tiltott annak használata? Kolorádóban nem aggódták túl a helyzetet, ott egyszerűen nem részesült semmilyen büntetésben az, aki 21 év felett, maximum 28 grammal mászkált az iskola területén. Oregonban még várnunk kell nyárig, hogy kiderüljön: mit kezdenek az ellentmondásos szabályozással.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez