Ingyenessé tették a felsőoktatást New Yorkban

New York az első állam Amerikában, ahol törvénybe iktatták az ingyenes főiskolai és egyetemi képzést. Állami intézményekben, a rászorulóknak.

New York állam kormányzója, Andrew Cuomo szerdán jelentette be, hogy egy új törvény értelmében New York államban ingyenessé válik az állami főiskolákon és egyetemeken a felsőoktatás. Az Excelsior Scholarship azoknak az államban élő fiataloknak kedvez, akik családjának bevétele kevesebb, mint évi 100.000 dollár – ők állami finanszírozásból tanulhatnak majd nappali tagozaton a 4 éves képzés keretében.

A kormányzó a bejelentésre rendezett ünnepségen elmondta, hogy ezzel a lépéssel a következő generációnak szeretnék visszaadni a hitet az amerikai álomban, és remélik, hogy úttörőként példát mutathatnak az ország többi államának.

„A felsőoktatás elengedhetetlenül fontos a sikerhez a mai gazdasági helyzetben, ezért büszke vagyok rá, hogy az országban elsőként írhatom alá azt a törvényt, amely lehetővé teszi az ingyenes felsőoktatást” – mondta a beszédében a kormányzó.

A források kizárólag a képzésekre terjednek majd ki, így a hallgatóknak maguknak kell majd finanszírozniuk az olyan további költségeket, mint a lakhatás. Valamint ha elvégezték az egyetemet vagy főiskolát, négy évig kötelesek New York államban élni és dolgozni – máskülönben kölcsönnek minősül a tandíj és vissza kell fizetniük.

Hiába célozza meg a program a rászorulókat, nagy részük mégsem vehet majd részt benne – mondják a kritikusok. Szerintük ugyanis New York államban a legtöbb rászoruló fiatal nem tud nappali tagozatra járni, mivel dolgozniuk kell az iskola mellett, hogy fenntartsák magukat. Gyakran függesztik fel tanulmányaikat is, így nem biztos, hogy tudják négy éven belül teljesíteni a képzést, még úgy sem, ha számukra ingyenes a felsőoktatás – áll a New York Times beszámolójában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez