Kicsi az esély a békére Ukrajnában

Vasárnap Merkel kancellár és Francois Hollande telefonon egyeztet Putyin orosz és Porosenko ukrán elnökkel arról, hogy miképp lehetne véget vetni a konfliktusnak Ukrajnában. A diplomáciai megoldásra való várakozás nem tarthat örökké!- hangsúlyozta Francois Hollande köztársasági elnök, aki csütörtökön és pénteken Kievben és Moszkvában tárgyait Merkel német kancellárral együtt.

Konkrét megállapodás nem született, de a felek abban maradtak, hogy mindenki otthon új javaslatokat dolgoz ki, és ezeket egyeztetik majd vasárnap telefonon. Az utolsó esély misszió, amelyre Merkel és Hollande vállalkozott, egyelőre tehát sikertelen. Bár annyi eredménye volt, hogy Debalcevo környékén tűzszünetet hirdettek, hogy a civilek el tudjanak menekülni. Porosenko ukrán elnök azt hangsúlyozta, hogy a minszki megállapodáshoz kell visszatérni, ha véget akarnak vetni a tíz hónapos konfliktusnak, mely több mint 5300 halottat követelt- jórészt civileket.

Putyin irodája tartalmasnak és lényegretörőnek nevezte a francia elnök és a német kancellár tárgyalásait az orosz államfővel. Magáról a béketervről nem derült ki semmilyen konkrétum. Korábban a Süddeutsche Zeitung azt írta, hogy az európai béketerv lényege a következő: 1/ azonnali tűzszünet 2/ Ukrajna területi egységének elismerése 3/ Ukrajna orosz többségű területeinek nagyobb autonómia biztosítása, esetleg a területek kibővítése. Berlinben a kancellári hivatal cáfolta az értesülést.
Porosenko ukrán elnök újra fegyvereket kért a NATO tagállamoktól. Ezt az európai tagállamok kerek-perec megtagadták. Az USA habozik. Korábban a szakértők egy három milliárd dolláros fegyverszállítást javasoltak Washingtonban Obama elnöknek. Az új hadügyminiszter viszont inkább arról beszélt, hogy katonai felszereléseket szállítanának Ukrajnának, de fegyvereket nem. Az ukrán hadsereg elsősorban páncéloselhárító rakétákat és vállról indítható rakéta fegyvereket kért Amerikától. Washingtonban viszont azt hangsúlyozzák: Ukrajna hadserege orosz fegyverzettel van ellátva. A katonák ezt ismerik. Az amerikai fegyverek megtanulása hosszú kiképzést igényel, és erre most semmiképp sincs idő

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez