Puccsnak nevezték a húszik hatalomátvételét a környező arab országok

Hiába sikerült kinevezni az átmeneti időszak feladatainak megoldására egy ötfős, ideiglenes elnöki tanácsot Jemenben, korántsem nyugodt a légkör az Arab-félsziget déli részén fekvő országban. Miután a húszik feloszlatták a parlamentet, a jemeni szunniták és a környező országok puccsnak minősítették a lépést, ami növeli az esetleges polgárháború kitörésének veszélyét.

A jemeni al-Iszláh Párt, amely lényegében a helyi Muszlim Testvériség politikai szárnya, vasárnap esete elutasította a síita húszik “deklarációját” és puccsal vádolta meg a lázadókat. “Ez egy teljesen egyoldalú cselekedet volt, amely értelmetlenné tett mindenféle párbeszédet”. – olvasható a párt közleményében. A beszámolók szerint a jemeni Muszlim Testvériség áll a hétvégi, több ezres létszámú tüntetések mögött, amelyek a húszik ellen irányult.

Február 6-án a húszik bejelentették, hogy feloszlatják a jemeni parlamentet. Az Anszarulláh (Isten Partizánjai) nevű felkelőcsoport a hírszerzéssel és biztonsággal foglalkozó ágát, az úgynevezett “forradalmi bizottságot” bízta meg az 551 tagú új parlament felállításával. A parlament fogja delegálni majd az elnöki tanács tagjait, akik egy kétéves átmeneti időszakban irányítják az országot.

Azonban a húszik lépése nem nyerte el sem a környező országok, sem a nemzetközi közösség tetszését. Az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) a hétvégén elítélte a húszik hatalomátvételét és puccsnak nevezte az eseményeket. ” A puccs veszélyt jelent a régió biztonságára és stabilitására” – olvasható a tagállamok közös közleményében, amelyben egyebek között “az ország teljes elszigetelődésére figyelmeztetnek”.

Az Arab Liga vezetője, Nabíl al-Arabi, szintén puccsnak minősítette a húszik cselekedeteit. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár arra szólította a feleket, hogy a kompromisszum keresésének szándékával üljenek tárgyalóasztalhoz. Dzsamál Benomar, az ENSZ-főtitkár különmegbízottja  Szanaába utazott, hogy megindítsa a tárgyalásokat a felek között.

Mindeközben a feszültség korántsem csökkent az országban. A hétvégén többezres megmozdulásokra került sor, amelyek a húszik ellen irányultat, akik gyakran összecsaptak a tüntetőkkel. Szanaaban a síita lázadócsoport ellenőrzőpontokat hozott létre a fontosabb kormányzati épületek közelében és nem engedte be a volt jemeni kormány minisztereit az épületbe. Pokolgép robbant az Anszarulláh milícia parancsnokának, Mohamed al-Húszi lakhelye mellett, de senki nem sérült meg a támadásban. Az Arab-félsziget Al-Kaidája (AQAP) harcot hirdetett a jemeni síiták ellen és arra szólította fel a szunnitákat, hogy álljanak melléjük a “közelgő szektariánus háborúban”.

A síita csoport az utóbbi időben fokozatosan terjesztette ki hatalmát az Ádeni-öböl menti államra. Jemenben mély politikai káosz uralkodik Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök és Háled Bahah miniszterelnök kormányának lemondása óta. A húszi lázadók tavaly szeptemberben kezdett hadműveleteikkel teljesen megszállták Szanaát, és januárban elfoglalták az elnöki palotát is. Az elnök és a kormány utána a húszik nyomására hivatkozva lemondott, amit a felkelők üdvözöltek.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez