Vége a haragszomrádnak Marokkó és Franciaország között

Őfelsége VI. Mohamed király hétfőn délután az Élysée palotában tárgyal Francois Hollande köztársasági elnökkel. Ezzel véget ér egy 12 hónapos mosolyszünet a két régi szövetséges között.

Miért nem vett részt Mohamed király azon a nagy terrorizmusellenes tüntetésen, melyet a Charlie Hebdo elleni merénylet után tartottak meg Párizsban? Miért vált hűvössé Marokkó és Franciaország viszonya, mely korábban kiváló volt, és a terrorizmus elleni nemzetközi harcban elengedhetetlenül fontos mindkét fél számára? Múlt februárban két francia rendőr csengetett Marokkó nagykövetének rezidenciáján Neuillyben. Tudatták Őfelsége nagykövetével, hogy egy francia bíróság beidézte Marokkó titkosszolgálatának főnökét. Az ok? Szisztematikusan kínozzák a foglyokat a marokkói börtönökben. Marokkó ezen halálosan megsértődött. Mindenki tudta, hogy a terrorizmusellenes harcban Marokkó -a többi arab országhoz hasonlóan- kemény módszereket alkalmaz. Sokszor a francia rendőrök épp azért adtak át terroristákat a marokkói kollégáknak, hogy ők biztosan szóra bírják majd őket. Ezért Marokkó megsértődött, és megszakította az együttműködést a francia titkosszolgálattal. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a francia terrorelhárító szolgálat megvakult az arab világban, ahogy egy nyugdíjas titkosszolgálati főnök fogalmazott.

A párizsi merényleteket követően hirtelen mindkét fél rádöbbent arra, hogy nagy szüksége van a másikra: a marokkói titkosszolgálat főnöke elleni idézést a kukába hajították. A két titkosszolgálat ismét egymásra talált. Legfelső szinten is megindult a mosolyoffenzíva: Lalla Meryem hercegnő, a király nővére február elején Párizsban járt. Díjakat adott át a párizsi Arab Intézetben. Fogadta őt Manuel Valls, Franciaország miniszterelnöke, aki hangsúlyozta: a régi jó kapcsolatok sosem változnak meg igazán, Franciaország és Marokkó együtt küzd a terrorizmus ellen.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez