Véres labda – halál a futball stadion körül Kairóban

22 ember meghalt és 20 megsebesült Egyiptom fővárosában, amikor a rendőrök összecsaptak a szurkolókkal a Zamalek-Enpi mérkőzés előtt. Az újságok a belügyminiszter lemondását követelik.

Véres labda– nyitó oldalán ezzel a címmel jelent meg az El Watan című lap Egyiptomban, ahol szinte pontosan három évvel a nagy futballkatasztrófa után újabb vérfürdő jelezte: a labdarúgás, Egyiptom legnépszerűbb sportága továbbra is beteg. Sokan a bajnokcsapat, a Zamalek kemény magját okolják az újabb katasztrófáért. A szurkolók ugyanis mindenáron be akartak jutni a stadionba, bár jegyük az nem volt. A port szaídi katasztrófa miatt a belügyminiszter úgy rendelkezett, hogy csak 10 ezer jegyet lehet eladni, bár a stadionban több hely is van. Hétezren be is mentek a stadionba, de kint még legalább tízezren be akartak jutni. Őket a rendőrök ebben megakadályozták, majd kitört a pánik. Ki lőtt először? A kemény mag? A rendőrök? Senki sem tudja.

Nem végleges adatok szerint 22 halott, és 20 sebesült a pánik következménye. A Muzulmán Testvériség a kormányt vádolja: a rendőrség szerinte túlerőben volt, és azonnal fegyvert használt. A Zamalek Egyiptom legnépszerűbb csapata (annak idején ott volt edző Hidegkúti Nándor is) szurkolói gárdáját igyekszik maga mögé állítani a hatalom, éppúgy mint a Muzulmán Testvériség, melyet épp a jelenleg hatalmon levő Sissi tábornok fosztott meg uralmi pozíciójától Egyiptomban.

A mérkőzést mindennek ellenére lejátszották. A végeredmény 1-1 lett, de ennek immár semmilyen jelentősége sincs, mert a katasztrófa hatására a kormány felfüggesztette az első osztályú labdarúgó bajnokságot Egyiptomban, ahol ismét elszabadultak a gyilkos szenvedélyek a futballpálya közelében.

(Photo:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez