Japán a 8. legkevésbé erőszakos ország a világon

Bár Tokiót és Oszakát nemrég a legbiztonságosabb városok közé sorolták, nem Japán a legbékésebb hely a világon. A Globális Béke Index alapján a legkevésbé erőszakos 15 ország a következő.

A Globális Béke Index (GPI) minden évben rangsorba állítja a nemzetek a béke alapján.A GPI lista elkészítésénél három alapvető halmazt vesznek figyelembe az országoknál: az általános és társadalmi biztonságot, a belföldi és a nemzetközi konfliktusokat, illetve hogy az adott ország mekkora haderőt tart fenn.

A legutóbbi listán a legbékésebb helyek Európában vannak, míg számos közel-keleti ország, mint például Szíria, Irak, vagy Afganisztán valahol a lista végére csúszott. Az Egyesült Államok sincs az élvonalban, 162 országból a 101. helyen áll.

A lista első 15 helyén egyetlen ázsiai ország szerepel, ez pedig Japán, amely a világ harmadik legnagyobb gazdasága. Japán népessége kevesebb mint fele az Egyesült Államokénak, egy körülbelül Kalifornia államnak megfelelő lakható területen. Japánnak nincs hivatalos hadserege, csupán az Önvédelmi Haderő, amelynek célja az ország belső védelme, és a békefenntartás.

A világ 15 legbékésebb országa.

  1. Izland – Ahol a kormányzat nagy részét nők teszik ki. Nem állandó, egyszerre csupán 200 fős fegyvertelen hadseregük van, amely a nemzetközi békefenntartásban játszik szerepet.
  2. Dánia
  3. Ausztria
  4. Új-Zéland
  5. Svájc – A védelemre fordított költségvetés csupán 0,8%-a a GDP-nek.
  6. Finnország
  7. Kanada
  8. Japán
  9. Belgium
  10. Norvégia
  11. Cseh Köztársaság
  12. Svédország
  13. Írország
  14. Szlovénia

Magyarország a 21. helyen áll a listán, Szíria az utolsó. Észak-Korea a 153., miközben Dél-Korea az 52.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez