Szuvenír Neil Armstrongtól

Több mint 45 évvel a Holdra szállás után az Apollo-11 világhíres útja a mai napig foglalkoztatja az embereket. Most az érdeklődők egy újabb darabka történelemhez férhetnek majd hozzá, ugyanis Neil Armstrong személyes tárgyai közül előkerült egy táska, amit a nagy utazásról hozott vissza magával.

Neil Armstrong, az első ember, aki valaha a Holdra lépett, 2012 augusztusában hunyt el. Özvegye Carol Held Knight a cincinnati otthonukban találta meg az űrhajós fehér táskáját, ahogy ők nevezik „az erszényt”, amiben különböző szerszámok és alkatrészek voltak. Családja szerint Armstrong sosem beszélt az űrből hazahozott emléktárgyakról.

A táskában volt az a kamera is, ami rögzítette az első lépéseket, valamint az elhíresült „Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek” mondatát. Ezzel a készülékkel vették fel az amerikai zászló elhelyezését is, amit Edwin „Buzz” Aldrinnal tűztek ki a Holdon. A táska tartalmát Armstrong úgy írta le az űrhajóban maradó Michael Collinsnak, hogy „mindössze néhány kacat, amit vissza akarnak vinni magukkal a Földre.”

Ez a néhány kacat ma hatalmas eszmei értékkel rendelkezik. Carol Held Knight már felvette a kapcsolatot a Nemzeti Repülési és Űrrepülési Múzeummal, és átadta nekik Armstrong táskájának tartalmát. A kamerát egy ideiglenes helyen már ki is állították, és a többi tárgyat is hamarosan közszemlére teszik.

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez