Francia légicsapás a Közép-afrikai Köztársaságban

Az ENSZ békefenntartók és a francia csapatok helikopterekkel bombázták az FPRC lázadókat az ország északkeleti régiójában – közölte az ENSZ

Több órán át tartó heves fegyveres összecsapások robbantak ki Briában, miután az FPRC (Popular Front of the Renaissance of Central Africa) lázadószervezet harcosai az ENSZ békefenntartó misszió (MINUSCA) többszöri felszólítása ellenére sem voltak hajlandóak elhagyni az általuk megszállt kormányzati épületeket a városban.

A MINUSCA szóvivője Hamadoun Toure azt mondta, hogy a lázadók nem voltak hajlandóak a konfliktus békés megoldására és tűzet nyitottak a kéksisakosokra. Ezért nem volt más választásuk, helikoptereket vetettek be a lázadók harcálláspontja ellen, hogy felszabadítsák a várost az uralmuk alól. A légicsapásokat az országban állomásozó francia erők hajtották végre, míg a MINUSCA információkkal látta el a bevetésen résztvevő francia harci-helikoptereket. A harcok végül több órán át tartottak és főként a város külső kerületeiben dúltak. Végül a nemzetközi erők csapatainak sikerült ellenőrzésük alá vonni a kormányzati épületeket. Az összecsapásokban legalább hét lázadó veszítette életét – közölte a MINUSCA szóvivője.

Az FRPC lázadószervezet korábban a muszlim Seleka Koalíció tagja volt, de kiváltak a szervezetből, és azóta önállóan működnek. A támadás után a fegyveres milícia szóvivője azt mondta, hogy a légicsapásban négy embert halt meg, köztük helyi civilek is. Független források azonban a civil áldozatokról szóló híreszteléseket nem erősítették meg.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez