Dubaj meghirdette a “robotok versenyét”

Az Egyesült Arab Emírségek, tekintettel a “Drónok Versenye” sikerére, újabb pályázatot hirdetett meg “Robot és Mesterséges Intelligencia a Jóért” néven. A cél olyan robotok, intelligens eszközök kifejlesztése, amelyeket majd hasznosítani lehet az arab monarchiában az egészségügy, a kutatás, az oktatás vagy akár a bűnüldözés területén. Ezért nem csak vállalatok, hanem magánszemélyek, egyetemek és kormányzati hivatalok is részt vehetnek a pályázaton. A győztes vállalat díja egymillió dollár.

“A mesterséges intelligencia utáni kutatás az egyik leggyorsabban fejlődő ágazat napjainkban. Ha itt az Emírségeknek sikerül komoly eredményt elérnie, akkor nem csak a Közel-Keleten, hanem a világon is az élbolyba kerülhetünk” – nyilatkozta a Gulf Newsnak al-Gergavi mérnök, aki támogatja a versenyt. Szerinte ez megfelelő bizonyíték arra, hogy a régió is számos tehetséges fejlesztő, tudós és mérnök szülőhelye.

Dubajban tavaly februárban hirdették meg a “Drónok Versenyét”, amelyen több tucat hazai és nemzetközi versenyző és fejlesztő indult, hogy bemutassa találmányát.  A Wadi Drón szerezte meg az első helyet, a rendszer a Wadi Nemzeti Parkban figyeli a védett állatokat, és riaszt, ha illetéktelen behatoló tartózkodik a területen. Becslések szerint a Perzsa-öböl menti monarchia 2025-re 10 milliárd dollárnyi haszonra tehet szert ebből a high-tech ágazatból, és körülbelül 100 000 munkahelyet teremthet az országban.

Az eredményhirdetés 2016 februárjában lesz.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez