Évi háromezer amerikai mond le az állampolgárságáról

Ez a szám pedig egyre csak növekszik, tavaly újabb rekordot döntött. A világ többi részén élő emberek közül sokan ugrálnának örömükben, ha kaphatnának amerikai útlevelet. De akkor vajon miért mondanak le ilyen sokan a mások által áhított állampolgárságról?

Évente tízmilliónál is többen jelentkeznek az úgynevezett zöldkártya-lottóra, amelynek segítségével 55 ezer véletlenszerűen kiválasztott szerencsés letelepedési engedélyt kap az Egyesült Államokba. Azonban vannak amerikaiak, akik egyszerűen visszaadják az útlevelüket, és ezzel lemondanak állampolgárságukról. Sokan úgy gondolják, hogy nem is fognak visszatérni hazájukba. Az egyre növekvő számok mögött valószínűleg az amerikai adórendszer áll – véli a Bloomberg.

Ugyanis az IRS (International Revenue Service – az amerikai adóhivatal) honlapján található információ szerint egy amerikai állampolgárnak – függetlenül attól, hogy mely országban dolgozik – kötelessége adóznia az Egyesült Államok kormányának is.

Ez pedig – nem meglepő módon – komolyan megterheli az ember pénztárcáját, így sokan egyszerűen úgy döntenek, hogy formálisan is elhagyják országukat. Egy 2010-ben hozott törvény segítségével ugyanis a kormány példátlan hozzáféréssel rendelkezik állampolgárai bankszámláihoz külföldön.

Feltehetőleg ennek köszönhetően emelkedett 30%-al az útleveleket visszaadó ex-állampolgárok száma az elmúlt évhez képest: a tavalyi utolsó negyedévben már 1062-re nőtt 776-ról. Az elmúlt öt évben pedig több mint tízezren szabadultak meg állampolgárságuktól, és ezzel a kettős adózástól.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez